Kuba: Blogerica na netu pokrenula 1. neovisni medij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kubanska disidentkinja i poznata blogerica Yoani Sanchez pokrenula je u srijedu, nakon pet desetljeća, prve nezavisne novine na Kubi koje će, najavila je, nuditi obilje informacija, osvrta, mišljenja i činjenica o stvarnosti života na otoku.

Prema njezinim riječima, neovisne internetske novine "14ymedio" su plod jedne osobne avanture koja se pretvorila u kolektivni projekt. Pojava novog medija na internetu nije za sada izazvala nikakvu reakciju službenih vlasti i državnih medija, koji općenito disidente smatraju američkim, protukubanskim "plaćenicima".

Sanchez i njezin suprug Reinaldo Escobar su s devet suradnika mjesecima radili kako bi svaki dan proizveli ažuriranu web stranicu i tjedne novine u PDF formatu koje će Kubancima nuditi najnovije vijesti i informacije. Verzija u PDF-u se lako može dijeliti putem prijenosne memorije, tzv. USB-a, jednog od mnogih načina na koji Kubanci dijele dokumente i informacije.

Escobar, koji će obnašati dužnost glavnog i odgovornog urednika, rekao je da neće biti tiskane verzije, već će se distribucija isključivo odvijati online kako bi se izbjegli zakonski problemi. Zakon na Kubi zabranjuje distribuciju neovisnih masovnih medija koje vlada smatra štetnim za nacionalne interese. Osim toga, izdavanje novina nije na popisu dozvoljenih privatnih djelatnosti te Sanchez i Escobar ne bi mogli dobiti dozvolu za rad i zapošljavanje suradnika.

Sánchez je planetarno poznata i dobila je niz stranih nagrada za svoj blog "Generation Y," koji kritički progovara o komunističkim vlastima. Na Twitteru ima više od 600.000 "pratitelja". Puno je poznatija u svijetu nego na Kubi gdje je pristup internetu vrlo skup.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter