Krvopije prijete: Krpelji već aktivni

Svaka posuda s vodom potencijalno je leglo komaraca (arhiva)
Svaka posuda s vodom potencijalno je leglo komaraca (arhiva)

Vlažna topla zima i proljetno sunce obradovali su berače šparoga, no tijekom boravka u prirodi u ovo vrijeme valja biti i posebno oprezan. Naime, upravo zbog ovakvih klimatskih uvjeta zajedno sa šparogama stižu i nametnici - krpelji, komarci, glodavci i ostali štetnici.

- Primijećen je povećan broj nekih vrsta člankonožaca, primjerice krpelja koji su već uvelike aktivni na području Istre, pa je potrebno obratiti pozornost nakon boravka u prirodi, a kućne ljubimce zaštititi adekvatnim preparatima. Očita je preuranjenost njihove pojave budući da su inače najprisutniji tijekom svibnja. Preporučljivo je stoga izbjegavanje mjesta gdje je zamijećeno da ima puno krpelja, a prilikom boravka u prirodi obavezno se treba zaštititi prikladnom odjećom i obućom, veli Nediljko Landeka, voditelj Odsjeka za dezinsekciju, dezinfekciju i deratizaciju pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Zadnjih je dana na južnim dijelovima Pule zabilježena masovnija pojava jedne vrste kornjaša koja nalikuje omanjem žoharu pa izaziva nelagodu kod stanovnika. Ti kukci nisu javnozdravstveni štetnici i ne treba ih suzbijati ako nam njihova brojnost ne ometa svakodnevne aktivnosti, doznajemo od Landeke.

Komarci koji su najbrojniji u urbanim područjima na području Istre prezimljavaju ili kao gravidne ženke (Culex pipiens) ili u stadiju jajašaca (Aedes albopictus - tigrasti komarac). Veći broj prezimjelih jedinki ili jajašaca pogodovat će brojnijoj prvoj generaciji komaraca, a tako i svakoj sljedećoj kroz sezonu, naravno, ako im se dopusti nesmetano razmnožavanje. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter