"Krvopije" Bojana Tankosica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U starogradskoj palaci Bigatto, sjedištu Zavicajnog muzeja u Buzetu, otvorena je izložba slika "Krvopije" Bojana Tankosica. Mladi je umjetnik posjetiteljima premijerno predstavio svoj najnoviji ciklus radova. Izložio je osam slika u kombiniranoj tehnici na platnu.

- Slikarstvo ovoga ciklusa može se opisati kao cisto nastojanje u stvaranju vlastite vizije duhovnog svijeta. Možemo ga citati doslovno ili kao novu dimenziju misli, razumijevati prema poticaju na promjene, ali se svakako radi o iskazu koji obraduje intimu, a dopušta lokalnu i globalnu scenografiju, istaknuo je govoreci o autoru i njegovu stvaralaštvu profesor povijesti umjetnosti Marino Baldini.

Naracija zapravo, rekao je Baldini, pripovijeda o jednoj duhovnoj dimenziji procišcavanja, kroz jedan snažan koloristicki moment jer radi se o jednom uceniku Ede Murtica i to se, ne u citatu, ali u metodi pristupa boje, osjeca.

Novi ciklus Bojana Tankosica pravi je praznik u smislu duhovne veze likovnoga i postignutoga, istaknuo je Baldini.

Formati nešto veci od metra u tehnici akrila (akrilna pasta, ulje) kombiniraju snažnim koloristickim zahvatima postkonceptualno i postransavangardno, vizualno ogoljenim naracijama koje se isprva mogu ciniti morbidnim ukoliko se promatraju nepovezano.

Tankosiceve kompozicije i njihov besprijekoran likovni govor otkrivaju svjetove koji nam se možda ne dopadaju, ali se znanstveno ili tekstualno, kao i drugim umjetnickim medijima ne mogu aktualizirati.

Bojan Tankosic živi i radi u Vrsaru, ucenik je pokojnog Ede Murtica, a 1999. godine diplomirao je slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji kod profesora Luigia Viole.


Podijeli: Facebook Twiter