Krvi za sada ima dovoljno, ali su potrebe povećane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Poštovani darivatelji krvi, trenutno je pojačana potreba za krvnim grupama… Molimo darivatelje da se pridruže akciji dobrovoljnog davanja krvi", glasi jedno od uobičajenih priopćenja koja u posljednje vrijeme češće objavljuju organizacije Crvenog križa na području Istarske županije.

Odgovor na pitanje zbog čega povremeno dolazi do nestašica krvi potražili smo kod ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasne Vekić, koja između ostalih organizira darivatelje krvi.

- Kad putem web stranicama i facebooka pozivamo darivatelje određenih krvnih grupa tome je razlog nedovoljan broj doza baš određenih krvnih grupa u tom trenutku. Naime, nije moguće stvarati velike zalihe, jer krv kao pripravak ima svoj rok upotrebe, a složit ćete se sa mnom, da je krv prevrijedan lijek da bismo ga bacili, kaže ravnateljica Vekić.

Objedinjeno za tri županije

Ipak nije posve zadovoljna reorganizacijom prikupljanja krvi koja je na snagu stupila s prvim danom 2016. godine. Njome je, navodno zbog štednje, Ministarstvo zdravstva u riječkoj transfuzijskoj službi objedinilo prikupljanje krvi za područje Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Time je Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka uz dosadašnju opskrbu riječkih bolnica preuzeo odgovornost i za opskrbu Opće bolnice Pula. Do konca 2015. godine opskrbu pulske bolnice, a često i Klinike za ortopediju Lovran, u suradnji s lokalnim podružnicama Crvenog križa obavljala je transfuzijska služba pulske bolnice. Sada se sve to radi s transfuzijskom službom riječkog KBC-a. Dragocjena tekućina koja se prikupi diljem Istre odlazi prvo u Rijeku, pa u Zagreb na kontrolu da bi se zatim vratila u Rijeku i distribuirala u pulsku bolnicu i sve ostale bolnice na području triju županija. Trenutno se iz Pule dva put tjedno odlazi u Rijeku po krvne pripravke. (A. DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter