Krv odsad vadite kod svoga doktora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve je spremno da vadenje krvi za primarnu zdravstvenu zaštitu od ponedjeljka zapocne u ambulantama opce prakse. Medicinske sestre u ordinacijama opce prakse vadit ce krv pacijentima koje na pretragu upucuje obiteljski lijecnik.

Vadenje krvi na koje upucuju specijalisti - a rijec je o crvenim uputnicama - obavljat ce se i dalje u bolnickom laboratoriju, barem kada je rijec o pacijentima iz Pule i okolnih opcina gdje ima 86 tisuca osiguranika. U bolnici i ostalim laboratorijima pri Istarskim domovima zdravlja krv ce se i dalje vaditi trudnicama, djeci do 18 godina, invalidima, vadit ce se profili šecera te krv pacijentima koji su na kemoterapiji.

O ovoj novini koja se priprema vec dvije godine bilo je rijeci na konferenciji za novinare u pulskoj Opcoj bolnici. Ravnatelj bolnice dr. Lems Jerin ocekuje smanjenje predugih jutarnjih redova ispred laboratorija. Rukovoditeljica Djelatnosti za laboratorijsku dijagnostiku dr. Lorena Honovic dodaje da ce u laboratorij za pocetak dolaziti ukupno deset do 20 posto pacijenata manje. Dnevno u redu ispred šaltera koji se ponekad proteže gotovo do zgrade patologije stoji od 300 do 400 ljudi.



Kada je izgraden 1992. godine, središnji bolnicki laboratorij nije ni bio predviden za primarnu zdravstvenu zaštitu; prostor nije primjeren tolikom broju pacijenata. Tek se ukidanjem laboratorija po domovima zdravlja 1993. sav posao usmjeravao u bolnicu. Sada HZZO vadenje krvi vraca u primarnu medicinu.

Od ponedjeljka tehnicari laboratorija prikupljat ce uzorke od 44 ordinacija na 18 punktova izmedu osam i devet sati. Gradske ambulante obilazit ce svakog dana, dok ce u Marcanu i Barban dolaziti srijedom, u Medulin i Ližnjan ponedjeljkom i cetvrtkom, u Svetvincenat, Vodnjan i Fažanu utorkom i petkom. Svi hitni pacijenti krv ce i dalje vaditi u bolnickom laboratoriju.

- Uzorci ce stici na obradu unutar dva do najkasnije cetiri sata od vadenja krvi. Nema sumnje da ce se transport obaviti kvalitetno, rekla je Honovic. Edukacija medicinskih sestara je obavljena uspješno, a testiranje je pokazalo da ima tek dva do tri posto pogrešaka, što je jednak rezultat kao i u bolnickom laboratoriju.

U novoj organizaciji posla nece biti viška zaposlenika u laboratoriju, samim time što se obavlja sve više zdravstvenih usluga. Tako je, primjerice, u 2004. godini laboratorij odradio posao u vrijednosti cetiri milijuna kuna, dok je šest godina kasnije vec narastao na više od šest milijuna kuna.

Kako doznajemo od ravnatelja Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivancica, od ponedjeljka vadenje krvi zapocinje i u ambulantama obiteljske medicine diljem Istre. Za pacijente iz manjih mjesta bit ce to olakšanje jer nece morati putovati u grad. Za Puljane ce po svoj prilici mucno jutarnje cekanje pred bolnickim laboratorijem biti krace. No, medicinskim sestrama obiteljskih lijecnika to donosi dodatni posao. (Jasna ORLIC)


Podijeli: Facebook Twiter