Kružnom dionicom od Poklona, Vojaka, Male Učke do Poklona

Preko Vojaka ove je nedjelje prošlo tristotinjak planinara (J. ORLIĆ)
Preko Vojaka ove je nedjelje prošlo tristotinjak planinara (J. ORLIĆ)

Istarski planinarski savez, Planinarsko društvo Opatija i PD Knezgrad organizirali su proteklu nedjelju šesti pohod Istarskim planinarskim putem po trasi Poklon - Vojak - Mala Učka - Babino sklonište - Poklon. Susret je to koji redovito okuplja velik broj planinara, pa je tako bilo i ovoga puta. U nedjelju ujutro na Poklonu se okupilo tristotinjak planinara koji su stigli autobusima i osobnim automobilima iz svih istarskih gradova.

Devet društava

Sudjelovali su članovi društva PD Glas Istre i PD Elektroistra iz Pule, PD Opatija, PD Knezgrad iz Lovrana, PD Montero iz Rovinja, PD Pazinka iz Pazina, PD Skitaci iz Labina, PD Osoršćica iz Malog Lošinja, PD Vršak iz Brod Moravica te pojedinačni planinari iz raznih riječkih planinarskih društava. Kuriozitet pohoda je da je cijelu trasu prohodao i slijepi planinar Feručo Lazarić iz Svetvinčenta, uz pomoć planinarskih vodiča i drugih planinara iz PD Elektroistre. Iz Opatije su stigli i polaznici dječje planinarske škole što je vjerojatno jedna od rijetkih takvih u Hrvatskoj. Inače planinarske škole s odraslim polaznicima, koji su također stigli na pohod, upravo su u toku u oba pulska društva. 

Vrijeme je u nedjelju bilo doista povoljno za ovo vrijeme godine, sunčano, bez vjetra s temperaturom od 5 do 8 stupnjeva. Hodajući s Poklona prema Vojaku još se nailazilo na zaostale krpe snježnih površina budući da je ova padina okrenuta prema hladnijem sjeveru i istoku. Na stazi je bilo i ponešto zaleđenog snijega, pa je trebalo hodati nešto opreznije. Na Vojaku nije bilo vjetra, pa je ovaj jedinstveni vidikovac bio povoljno odredište za marendu nakon 1,5 do dva sata hoda, ovisno o skupini. Bila je to i prilika za druženje planinara iz svih istarskih društava uključujući Opatiju i Rijeku.

Put od Vojaka prema Maloj Učki uključuje početnu strminu da bi se zatim krenulo kroz šumu prema tom zaselku. Ovoga puta nismo zatekli kod kuće proizvođače sira, oni su još uvijek u dolini, a na Učku će s ovcama stići kada zatopli. Trava još nije ni počela rasti, tek visibabe, šafrani i jaglaci krase mnoge livade i proplanke.

Oko 760 m uspona

Put nas dalje vodi prema kvarnerskoj strani Učke. Na ovoj su strani staze vidici otvoreni prema otocima i Rijeci. U Babinom je skloništu organiziran kraći odmor gdje su domaćini pripremili čaj za sve sudionike pohoda. Posljednji sat i pol do Vojaka najvećim je dijelom put kroz šumu, da bi nas nakon svega na Poklonu dočekala maneštra.

Duž cijele kružne staze ukupno je 760 metara uspona i spusta, a duljina puta iznosi 13 kilometara koji je savladan za oko 5 i pol sati. Osiguranje pohoda odradila je pulska stanica HGSS-a, a vodiči su bili iz Planinarskog društva Opatija uz učešće voditelja planinarskih škola. (J. ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter