Kruzing terminalom ojačati pulsku luku

Putnički terminal u pulskoj bi luci trebao ovako izgledati
Putnički terminal u pulskoj bi luci trebao ovako izgledati

Venezia terminal passeggeri (VTP) u pulsku bi luku investirala između pet i 10 milijuna eura za izgradnju jedne bankine koja bi mogla prihvatiti jedan veći kruzer i nekoliko manjih te po koju megajahtu. To bi bio početak razvijanja pulske luke kao kruzing terminala i home porta za neke kruzing kompanije. Izgradnja terminala bi trajala najviše tri godine, sažetak je jučerašnjeg sastanka čelništva potencijalnog investitora Venezia terminal passeggeri i predstavnika pulske Lučke uprave.

Razgovaralo se mnogočemu, napose tehničkim stvarima vezanim za izgradnju pulskog kruzing terminala. U planu je izrada studije izvedivosti i utjecaja na okoliš.

Iz Venecije su u Pulu došli generalni direktor VTP-a Graziano Cosmo te član uprave društva Roberto Perocchio i glavni inženjer zadužen za gradnju terminala Franco De Angeli.

Osim putničkog kruzing terminala, Pula bi bila dobra luka za tranzitne brodove, bilo za velike putničke, trajektne ili manje putničke brodove te privatne velike jahte.

- Treba maksimalno iskoristiti blizinu aerodroma i autoputa. VTP je ovu poslovnu filozofiju već iskoristila u Cataniji, Cagliariju i u Ravenni i trenutačno se isto radi u Istanbulu. U tim lukama smo ojačali putnički promet unatoč tome što svjetske kruzing kompanije skraćuju promet u Mediteranu zbog ekonomske krize u Europi. Zato u ovakvim projektima kao što je Pula treba biti izuzetno oprezan. VTP je u tom pogledu razradila dugoročni "know-how" uzevši u obzir administraciju i birokraciju, rekao je Perocchio.

Ravnatelj pulske Lučke uprave Donald de Gravisi kaže da je ozbiljnost VTP-a za izgradnju putničkog terminala i te kako važna u ovom projektu.

- Pula je definitivno interesantno odredište za kruzere i gospoda iz Venecije su se složila s nama da je konačno odredište terminala u zoni od rta Guc prema Vallelungi. Što se tiče same realizacije tog projekta moram reći da sada više stvar nije u našim rukama već u rukama resornog ministarstva, odnosno Vlade koja mora odrediti namjenu tog državnog zemljišta, zaključio je De Gravisi.

Ministar turizma Darko Lorencin je za Glas Istre izjavio da ministarstvo na čijem je čelu podržava izgradnju kruzing terminala u Puli. (Cristian Bruno GALIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter