Kruzer "Costa Diadema" se dijelom gradi u Uljaniku

Dimnjak "Coste Diademe" u Uljaniku (D. MEMEDOVIĆ)
Dimnjak "Coste Diademe" u Uljaniku (D. MEMEDOVIĆ)

Žuti dimnjak na maoni uz Uljanikov otok, koji već neko vrijeme privlači pažnju Puljana, uskoro će biti otegljen u brodogradilište Margera Fincantieri blizu Venecije.

To je talijansko brodogradilište u Proizvodnji opreme u Vodnjanu naručilo izradu dimnjaka i dijela nadgrađa za kruzer pod imenom "Costa Diadema". To će biti najveći talijanski kruzer kompanije Costa Crociera, a isporuka broda očekuje se u listopadu 2014. godine.

Bit će dug 290 metara i moći će primiti 3.500 putnika na 17 paluba. "Costa Diadema" će ujedno biti i najmoderniji putnički brod ove talijanske kompanije. Porinuće se očekuje za otprilike godinu dana. Brod će imati 1.862 kabine, od kojih 130 u spa zoni, 756 kabina s balkonima, 64 svite s balkonima i 11 svita u spa zoni. Gostima će na raspolaganju biti sedam restorana, 15 barova i wellness zona na četiri etaže, ukupne površine 7.800 četvornih metara. "Diadema" će imati i 4D kino, kazalište na tri kata, kasino, diskoteku, country rock club i nekoliko bazena.

Koncem prošlog tjedna u brodogradilištu Fincantieri kod Marghere pokraj Venecije, gdje se brod gradi, postavljen je njegov pramac, što označava svojevrsni početak dovršavanja većih radova u cilju izgradnje trupa.

Izrada radioničke dokumentacije za dijelove broda koje gradi Uljanik počela je u veljači ove godine u Puli, a izradili su je u Uljanikovoj Konstrukciji trupa po klasi Fincantieri.

Uljanik Brodogradilište je pak izradilo čelični dio konstrukcije sekcije, dok su radove na aluminijskom dijelu i bravarski dio poslova odradili radnici Proizvodnje opreme iz Vodnjana.

Kako doznajemo, sekcija dimnjaka će u jednom komadu biti montirana na brod.

Talijanska tvrtka Costa Crociere u svojoj "ergeli" ima 14 luksuznih putničkih brodova koji plove na kružnim putovanjima po Mediteranu, Atlantskom oceanu, Karipskom moru, skandinavskim morima te Bliskom istoku i Pacifiku. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter