Krušne peći - baština u kamenu

Stara krušna peć u Premanturi, zbirka fotografija Mila Jurašina (arhiva)
Stara krušna peć u Premanturi, zbirka fotografija Mila Jurašina (arhiva)

"Kruh - knjižnična raznovrsnost u homogenosti: Baština u kamenu" naziv je projekta Etnografskog muzeja Istre i Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" koji je danas pred brojnom publikom predstavljen u prostorima ove škole.

Projekt je ostvaren u suradnji s Etnografskim muzejom Istre – Museo etnografico dell'Istria i realiziran zahvaljujući financijskim sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na čiji ga je natječaj kandidirala Hrvatska mreža školskih knjižničara.

Pod stručnim vodstvom školske knjižničarke Elde Pliško Horvat i dipl. etnologinje Mirjane Margetić četrnaestero učenika ove škole uspješno je okončalo višemjesečni projekt, koji se odvijao kroz nekoliko faza i realizirao na različitim lokacijama. Prva se faza sastojala od terenskog istraživanja o krušnim pećima u Manjadvorcima i istraživanja u Državnom arhivu u Pazinu. Uslijedilo je analiziranje građe, pisanje tekstova za katalog, rad na izložbi fotografija te izrada videouratka.

- Ovaj je projekt, predstavljajući krušne peći u Istri, preciznije u Manjadvorcima, usmjeren k očuvanju tradicijske arhitekture zavičaja, što je od velikog značaja za ovu školu, kazala je ravnateljica škole Debora Radolović.

- Specifičnost istarske arhitekture čine stare krušne peći koje se, za razliku od istarskog kažuna, nepravedno zanemaruju, propadaju i polako nestaju. Ovo istraživanje je prilog pozivu na njihovu revitalizaciju, upozoravanje javnosti i lokalnih vlasti na potrebu da se konkretnije angažiramo na njihovom očuvanju, kazala je Pliško Horvat.

Da je riječ o vrlo vrijednom projektu potvrdile su ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević, Mira Zovko, viša stručna savjetnica za školske knjižnice Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Biserka Šušnjić, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje iz Zagreba, te stručna suradnica Ivana Vladilo, koje su ukazale na važnost očuvanja toga dijela baštine, ali i na terenska istraživanja u organizaciji školskih knjižnica.

Uz izložbu fotografija o krušnim pećima, prikazan je i zanimljiv videouradak koji je dočarao sve faze ovoga terenskoga istraživanja, a ostvarili su ga učenici. Realizirana je i popratna knjižica. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter