Kruška cvala u studenom, rodila u siječnju

Anđelo Bratulić s kruškicama izraslima usred zime (D. ŠIŠOVIĆ)
Anđelo Bratulić s kruškicama izraslima usred zime (D. ŠIŠOVIĆ)

"Još nisan doživi da priroda more tako nešto napravit", rekao nam je 82-godišnji Anđelo Prenc pokazujući nam plodove kruške, netom ubrane sa stabla, velike četiri, pet centimetara, oblikom i bojom sasvim nalik na zrele kruške.

Anđelo živi u Pazinu, ali često je u svojoj kući u selu Prenci pokraj Kringe, gdje ima i veliki voćnjak. Pred njegovim portunom, ali na parceli susjeda Marčela Prenca, još u studenom procvala je kruška, što ovu dvojicu ljubitelja voća i voćnjaka usprkos lijepom prizoru nije obradovalo zbog straha da će zimske hladnoće uništiti cvjetove i da kruška ove sezone neće imati ploda. Kako je topla zima potrajala, kruška je doskora počela formirati i plodove, ali kako je prije dva dana vrijeme okrenulo na hladnoću i mraz, sasvim sigurno se neće dalje razvijati pa je Anđelo u dogovoru sa susjedom Marčelom ponio par plodova u Pazin, da i novinarima ukaže na to čudo prirode.

Kruška je zasađena prije sedam, osam godina i dosad se sasvim normalno "ponašala". Cvatnjom u studenom bila je zahvaćena cijela krošnja, no plodovi su se u velikom broju namnožili najviše na njenoj sjevernoj strani. Nijednu drugu voćku u bližoj okolici, a Anđelo je nakon što je kruška procvala redovito pregledavao sve svoje breskve, šljive, jabuke i marelice, nije zahvatila slična vegetacijska anomalija, a za svog dugog života on ne pamti da je ikada tijekom zime neka voćka uspjela potjerati i cvijet i plod. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter