"Krunski" svjedok Georga Lista - Damir Kajin!

Tužitelj Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)
Tužitelj Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)

Pred Općinskim sudom u Puli održano je drugo ročište po privatnoj tužbi kojom europarlamentarac Ivan Jakovčić traži da se njemački poduzetnik Georg List kazni po zakonu, zbog toga što ga je uvrijedio i klevetao u javnosti, tvrdeći kako mu je, preko jedne privatne tvrtke, navodno isplatio 500 tisuća eura da bi se pokrenuo projekt polo igrališta u Motovunu. Listove optužbe imale su velik javni odjek, kao i njegova tužba zbog uvrede protiv Jakovčića, koji je pritom izgubio parlamentarni imunitet.

Iskaz na ročištu u ponedjeljak dao je Branko Curić, svjedok tužitelja, koji je potvrdio kako je održan sastanak Jakovčića i Lista u porečkom restoranu Cotton club, ali je ustanovio kako na njemu nije bilo riječi o novcu. Curić je u vrijeme kada je List najavljivao svoja ulaganja u projekt polo igrališta bio županijski pročelnik za turizam, dok je List tvrdio kako bi navodno "mito" bilo uplaćeno preko tvrtke Golf Adria, čiji je Curić pak suvlasnik.

Čitani novinski članci

Na slijedećem ročištu u svibnju, najavljuje Listov odvjetnik Dario Ćehić, kao svjedok bi se na sudu trebao pojaviti bivši saborski zastupnik Damir Kajin, kako bi objasnio svoje medijske izjave o korupciji.

- Na ročištu su izvedeni dokazi koje smo predložili. Pročitano je nekoliko novinskih članaka, te saslušan Branko Curić kao svjedok. Sve ide onako kako smo naveli u tužbi, rekao nam je Alen Kalčić, odvjetnik Ivana Jakovčića, koji je dodao da će na slijedećem ročištu izjave dati i Jakovčić i List, kao i svjedoci koje predloži obrana.

- Na ovom ročištu odradili smo posao dosta temeljito. Odvjetnici tužitelja inzistirali su da se pročitaju novinski članci koji sadrže komentare drugih osoba, što je sud dopustio, pa ćemo mi predložiti da se kao svjedoci saslušaju osobe koje su davali te komentare, poput Damira Kajina, koji je govorio o korupciji u Istri, objašnjava Dario Ćehić, odvjetnik Georga Lista.

Odvjetnik Ćehić također je napomenuo kako ga je začudila izjava svjedoka Branka Curića da je dobivao male iznose honorara za konzultantske poslove i suradnju s investitorima.

Jakovčić: Idem do kraja

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić zadovoljan je održanim ročištem i tijekom sudskom procesa kojeg je pokrenuo.

- Rasprava je potvrdila kako gospodin List i njegovi odvjetnici nemaju nikakvih dokaza protiv mene, nego nastavljaju predstavu započetu prije godinu i po dana. Ali, pokazale su još tri bitne stvari. Gospodin List je rekao na sudu na nema nikakve imovine. Pa kakav je to investitor ako nema imovine, pita se Jakovčić i dodaje, da je također List izjavio kako ima dvije tisuće eura mjesečnih primanja, pa me zanima kako bi proveo investiciju od 75 milijuna eura.

Najzanimljiviji dio svjedočenja bila je tvrdnja gospodina Lista da me nije htio oklevetati. To samo potvrđuje kako se radi o orkestriranoj predstavi protiv mene. Najavljujem da ću pravdu tražiti do kraja jer je istina na mojoj strani, poručuje eurozastupnik i bivši istarski župan Ivan Jakovčić. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter