Kruna rada autorski singl "Probudi me"

Nešpula
Nešpula

Mješovita vokalna skupina Nešpula održat će cjelovečernji obljetnički koncert za svoju desetu godišnjicu djelovanja u subotu, 5. studenog, u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Tim su povodom naši sugovornici bili potpredsjednik udruge Sandro Lučić, koji tu i pjeva, kao i Martina Šverko, koja je predsjednica Nešpule, i Tatjana Merkl, umjetnička voditeljica i pjevačica.

Koncert će se održati upravo nakon velikih uspjeha ove skupine, koja je minulog vikenda predstavljala Hrvatsku na prestižnom, dvanaestom po redu pjevačkom natjecanju "Varsovia Cantat" u Varšavi.

Raznolik repertoar

- Predstavili smo se žiriju sastavljenom od pet vrhunskih glazbenika iz različitih dijelova svijeta, i to raznolikim repertoarom poput zahtjevne polifone "Super flumina babylonis" koju je napisao stari majstor Giovanni Pierluigi da Palestrina, zatim melodične "Ubi Caritas" koju je napisao norveški skladatelj Ola Gjeilo, te popularne hrvatske skladbe "Rusulica" i tradicionalne bugarske "Dragana i Slavej". Iako su na cijelom natjecanju dodijeljene samo tri nagrade, što je dosta neobično za pjevačka natjecanja, uspjeli smo se izboriti za treću nagradu. Unatoč brojnoj i jakoj konkurenciji, ostavili smo odličan dojam. Osim samog natjecanja, predstavili smo se i široj poljskoj publici održavši koncert u crkvi sv. Križa gdje nas je publika također odlično prihvatila i popratila velikim pljeskom. Pjevačka natjecanja su odlična za svakog pjevača jer uvijek možete naučiti nešto od ostalih zborova. Imamo priliku upoznati različite kulture, sklopiti lijepa prijateljstva s izuzetno talentiranim glazbenicima iz cijelog svijeta, pa smo tako dogovorili suradnju s varšavskom glazbenom akademijom čiji su profesori bili oduševljeni našim interpretacijama, kazao je Sandro Lučić.         Nastupili su i na završnom gala koncertu samog natjecanja gdje su imali priliku čuti sve zborove koji su se natjecali.

- To je uvijek zabavno slušati jer uvijek vidite i čujete nešto novo. Ima zaista izvrsnih zborova koji naprosto inspiriraju i motiviraju vas da budete još bolji. Ova nam je godina posebna iz više razloga. Jedan od njih je i naš prvi autorski singl u ovih deset godina, znakovitog imena "Probudi me". Neizmjerno smo ponosni na njega i jedva čekamo da ga podijelimo s publikom. Na pjesmi je radio najbolji autorski tim za poželjeti - tekst je napisala mlada književnica iz Pule Sanja Brnobić, glazbu Marijan Jelenić iz grupe Nola, a za instrumentalni aranžman zaslužan je mladi kompozitor iz Samobora Ozren K. Glaser. Pjesma govori o zajedništvu i ostvarenim snovima, te iako pomalo sjetna (jer se prisjeća uspomena iz prošlosti), pozitivnog je karaktera, donekle čak i ljubavnog. Pjesma je pisana za Nešpulu, no sa željom da se svatko u njoj prepozna, naglašava Lučić. Snimit će se i spot koji će režirati mladi pulski glumac Franjo Tončinić.

Retrospektiva

Pjevači zaslužni za uspjeh Nešpule na natjecanju u Varšavi su Doris Mejak, Ornela Oršulić i Maja Miljavac (soprani), zatim Matea Meden, Tajana Šebek i Martina Šverko (alt), Sandro Lučić, Luka Lukačević i Daniele Ferro (bas), te Ana Bučko i Tatjana Merkl, ujedno i umjetnička voditeljica, kao tenori. Nešpula broji i još jednog novog člana, a to je Filip Lugarić u basovima.

Govoreći o obljetničkom koncertu, Martina Šverko naglasila je da su koncert zamislili kao retrospektivu svega onog što je na neki način obilježilo dosadašnje stvaralaštvo.

- Puno je pjesama i izbor uistinu nije bio lak jer da želimo pjevati cijeli naš repertoar tada bi koncert trajao predugo. Bit će tu za svakoga ponešto - od popularnih skladbi do klasike i folklornog melosa. Jako smo ponosni što će nas podržati i naši gosti koji će svojim talentima i vrhunskim izvođenjem uljepšati našu glazbenu večer, a to su grupa Nola, Bruno Krajcar, Nataša Dragun, Ozren K. Glaser te Istra Inspirit Band. Jedan od razloga zašto smo iznimno uzbuđeni je i premijerno live izvođenje našeg prvog autorskog singla znakovitog naziva "Probudi me" na samom koncertu, ističe Šverko.

Kako je nastala Nešpula?, upitali smo Tatjanu Merkl.

- Višegodišnji rad sa zborovima, odlazak na natjecanja i festivale izvan Lijepe Naše, skrenuo mi je pozornost na manje skupine pjevača koji su zvukom i kvalitetom bili pandan puno većem broju pjevača, ali energija koju su nosili bila je nešto što me bacilo na razmišljanje. Želja da napravim tako nešto tinjala je neko vrijeme, naravno tu je bila i ekipica pjevača, koji su uvijek u maloj pauzi zbora pjevali nešto popularno, pa bi tako odmah nastao instant višeglasni aranžman, neke mainstream pjesmice, koja je trenutno bila najslušanija. Ne smijem zaboraviti napomenuti kako sam već u nekoliko navrata imala priliku i sama pjevati u manjim vokalnim sastavima, ali ideja koju sam nosila u sebi je bila, napraviti vokalni sastav koji će se razlikovati od ostalih, po boji, repertoaru i energiji koja ide prema slušatelju Click Me! Kada sam napokon skupila hrabrosti napraviti korak k stvaranju nečeg novog, pozvala sam skupinu od nekoliko prijatelja pjevača (29. rujna 2006.), koji su pjevali u zboru "Matko Brajša Rašan", a čiji sam bila dugogodišnji korepetitor i dirigent, sjeli smo tako na terasi restorana Pompej, moja malenkost, David Serafimoski, Sandro Lučić, Marina Šverko, Nina Cukon, Ivana Marmilić, bacila sam im bubicu o mojoj želji i ideji, a koja je isti tren prihvaćena s puno oduševljenja, pa je tako održana i prva proba nakon samo tri dana na kojoj na se pridružila i Doris Mejak. Ostali smo do danas ja, Sandro Lučić, Doris Mejak i Martina Šverko (a Davida, Ninu i Ivanu životni putovi su odveli izvan Pule), ističe Merkl.

A cappella glazba

Nešpula njeguje a cappella glazbu, a Merkl je i opsegom glasova napravila nešto drugačije od drugih pjevačkih sastava, dakle vokalni sastav u kojem tenorsku dionicu pjevaju ženski glasovi, što daje određenu posebnost zvuka zbog takvog postava, gdje samo baritonsko-basovsku dionicu pjevaju muški glasovi.

- Pjevamo od rane srednjovjekovne glazbe, preko polifonije, klasike i moderne, folklora našeg i stranog, pa do obrade popa i rocka, a naravno od nedavno i naše autorske Click Me! pjesme.

Na pitanje po čemu se razlikuju od sličnih skupina vele da su bili pioniri, odnosno idejni pokretači na ovim prostorima u osnivanju vokalnih skupina (jer, kako veli Merkl, klape i folklorni sastavi su oduvijek postojali, međutim nekoga tko pjeva apsolutno sve a cappella stilove nismo mogli naći.

Zašto Nešpula?

Nešpula je drvo, vrlo karakteristično u Mediteranskom području, a u nazivu drveta koje je prekrasna voće krije se ime grada iz kojeg dolazimo "NešPULA". Od svojih početaka do danas surađivali smo s vrsnim glazbenicima (Đelo Jusić, Bruno Krajcar, Nola..) sudionici smo projekta Istra Inspirit i imamo odličnu suradnju s Teatrom Naranča. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter