Krumpir na razne nacine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz serije "Male majstorije" zagrebackog izdavaca Begen tiskana je odlicna, jeftina i nadasve prakticna kuharica "Krumpir na razne nacine". Što li se sve u vrlo kratko vrijeme iz nje može nauciti kako o samoj namirnici tako i uistinu obimnom spektru pripreme krumpira! Takoder, u godini za koju i guverner Rohatinski i ministar financija Linic isticu kao najtežu, dragi i stari krumpir mogao bi postati svakodnevna hrana.

Ako niste znali, krumpir sadrži mnoge minerale, 400 grama krumpira osigurat ce vam dnevnu dozu vitamina C, B1 i B2 takoder ima dovoljno. Vitamin C se gubi jedino ako se kuha oguljen i narezan, neoguljen ce sacuvati jednu trecinu vitamina C kuhanjem, a u cijelosti ako se pece u kori.

Krumpirova kora sadrži flor, element koji sprecava karijes. Kora snižava povišeni krvni tlak, a oblozima od hladnog krumpira mogu se lijeciti opekotine. Buduci da ima najviše vitamina ispod kore, treba ga guliti tanko.

Kada se kuha, treba ga stavljati u vrelu slanu vodu, a vodu u kojoj se kuhao treba upotrijebiti za pripremanje juha i umaka. Ista kolicina krumpira sadrži oko 2,5 puta manje ugljikohidrata nego kruh, što ga cini znacajnim u prehrani dijabeticara.

Oko 250 recepata podijeljeno je u poglavlja: hladna i topla predjela, hladne i tople salate, variva i juhe, kao prilog ili glavno jelo, i slastice.

Teško je izdvojiti iz svake skupine tek nekoliko jela. Od predjela zanimljiva je rolada, u tijestu ili u jajima, sendvici ili palacinke, žganci, pohani ili gratinirani, s cvarcima, ladice punjene nadjevom od špinata, punjene ili nadjevene sirom, kajmakom, gljivama, slani kolac, savijaca, rolice, pljeskavice od krumpira i sira. Salate hladne i tople: s kiselim kupusom ili jogurtom, lososom ili šunkom, talijanska ili poljska salata. Variva i juhe: sirotinjsko varivo, kremasto, svjetlo i jednostavno, s porilukom ili šampinjonima, celerom, rajcicom?

Medu receptima u kojima je krumpir prilog ili glavno jelo uistinu se teško odrediti, zanimljivi su i pristupacni, maštoviti u kombinacijama. Osim klasicnih receptura, kao što su krumpir-pire s vrganjima, (za)peceni, pekarski ili gratinirani, nudi se širok spektar musaka s drugim povrcem (kelj, kupus, špinat, cikla) ili mesom sušenim ili svježim. Autorica predlaže i razlicite varijante punjenog krumpira, omlete, pohance, torte, pljeskavice i okruglice. Naravno, tu su još i neizbježni njoki u razlicitim varijacijama.

Za kraj slastice: loptice, palacinke, kiflice, slatki uštipci i jastucici s pekmezom, pa cak i torta. Sve u svemu, jedna vrlo korisna i prakticna pomocnica u svakoj kuhinji.


Podijeli: Facebook Twiter