Kruljac i ostali proglašeni krivima za Sibinj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osječki Županijski sud danas je nepravomoćno proglasio krivima svih šest okrivljenika optuženih za korupciju u aferi Sibinj, kojom je Općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za tri milijuna kuna.

Nepravomoćnom presudom bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora, bivši načelnik općine Sibinj Ivica Batinić na šest godina zatvora, a bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković na 5 godina i šest mjeseci zatvora.

Poduzetnik Ivan Rimac osuđen je na tri godine i deset mjeseci, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković na godinu i tri mjeseca, a autoprijevoznik Željko Garić na dvije godine zatvora.

Protiv prvooptuženog Batinića, koji nije nazočio izricanju presude, i drugooptuženog Miškovića sudsko vijeće odredilo je istražni zatvora, jer su dobili kaznu zatvora dužu od pet godina.

Zbog sumnje na zloporabe položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na ta kaznena djela USKOK ih je optužio da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, protivno odlukama Vlade kojima je Općini Sibinj darovano zemljište u svrhu izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visokovrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti.

Prema optužnici, to im je omogućeno bez preuzimanja bilo kakvih obaveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni, a optuženi su im na taj način pribavili znatnu imovinsku korist.

Tereti ih se da su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske, i obavila radove.

Time je, smatra USKOK, državni proračun oštećen za nešto više od 3 milijuna kuna, a zemljište je potom prodano na unaprijed dogovorenim natječajima, čime je Općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna.

Suđenje je započelo lani u studenome, a, među brojnim svjedocima, ispitani su i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga umirovljeni general Josip Lucić i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter