Krulcici na zajednickom rucku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na susretu svih koji nose prezime Krulcic te njihovih potomaka okupilo ih se dvjestotinjak, ukljucivši clanove obitelji, koliko bi ih vjerojatno tu živjelo da se nisu iseljavali u potrazi za boljim životom. Bio je to velik dan za jedan od šest zaselaka Kompanja na Roštini, u kojem danas žive svega cetiri obitelji.

Prvi susret održan je prije deset godina, pa je ovaj, drugi po redu, bio prilika da se svi okupe na zajednickom rucku, koji je zbog prijetece kiše umjesto u Krulcicima održan u Domu kulture u obližnjem Rocu.

- Krucici ili Krulcici koku se zaseguru po temu prezivamo je star i trt koren. U maticnim knjigama župe Roc se vec spominje 1656. leto. Pred 100 lit je bilo 11 famej poli Krucici. Sada so štiri fameje ki vajk tu bivaju, kazao je najstariji sudionik susreta, 80-godišnji Frane Silvano Krulcic iz Pazina.

- Za nas znaci jako cuda da se zberemo. Tu je jedno selo ki je jako bilo zbliženo jedan s drugim, izjavio je Frane. Krulcici su, rekao je, raseljeni po citavom svijetu. Samo izmedu Prvog i Drugog svjetskog rata iz sela se iselio njih 28, najviše u Italiju, Argentinu, a dio u zemlje bivše Jugoslavije.

- Od pred deset lit, kada je bila zadnja fešta od Krucici, je umrlo deset duš, a rodilo se dvanaest otroki, nabrojala je Stanka Burlovic, koja danas živi u Buzetu. Susreti joj, kaže, puno znace jer neke ljude vidi samo na takvim feštama.

Inicijator susreta Eduard Krulcic, nastanjen u Lupoglavu, kaže da je organiziran s ciljem da se Krulcici prisjete prošlosti, a mladi da vide gdje su im se rodili i živjeli stariji.

Najmlada sudionica susreta bila je šestomjesecna Anamarija Toncin iz Cerovlja.


Podijeli: Facebook Twiter