Krulcic: Želi se kazniti ažuran sud

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako nakon prve faze, pripajanja Trgovackog suda u Pazinu onom u Rijeci, dode do druge faze, gašenja ovdašnjeg suda, tada ce Pazin ostati bez 20-ak radnih mjesta, rekao je pazinski gradonacelnik Renato Krulcic na konferenciji za novinare održanoj u srijedu.

Istaknuo je i da u Pazinu djeluju dva javnobilježnicka ureda od kojih je jedan poceo s radom nakon otvaranja Trgovackog suda u Pazinu i šest odvjetnickih ureda. Zbog poslova na tom sudu u Pazin godišnje dode stotinjak tisuca ljudi. Smatra neophodnim postojanje takve institucije u gradu zbog uspješnog razvoja Pazina.

Krulcic je digavši svoj glas za opstanak Trgovackog suda u Pazinu detaljno prokomentirao Vladin prijedlog izmjena Zakona o podrucjima i sjedištima sudova kao i sve one kriterije po kojima se vrši racionalizacija sudova u zemlji. U dosadašnjem radu sud u Pazinu je potvrdio i opravdao svoje postojanje i neophodan je za cijelu Istru.

U Trgovackom sudu u Pazinu su sistematizirana cetiri suca, a djeluju tri, dok bi po broju predmeta i okvirnim mjerilima trebalo biti osam sudaca tako da ispada da se kažnjava ažurnost suda. Krulcic istice i procjenu suda da ce u 2010. biti 50 posto više predmeta nego lani. Kako je Trgovacki sud u Rijeci od nekih dijelova Istre udaljen i stotinjak kilometara, istaknuti su i troškovi koje ce stranke koje moraju na taj sud imati.

"Trgovacki sud u Pazinu je uspješan sud kojeg se želi zatvoriti", naglasio je Krulcic i najavio aktivnosti prema svim saborskim zastupnicima da podrže opstanak samostalnog suda u Pazinu.


Podijeli: Facebook Twiter