Krulčić: Ravnatelj POU-a izabran po zakonu

Renato Krulčić
Renato Krulčić

- Osnovna glazbena škola u Pazinu izdvojit će se iz sastava Pučkog otvorenog učilišta i postati samostalna ustanova, izvijestio je na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Naime, takav je prijedlog upućen Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, od kojeg se očekuje pozitivan odgovor.

Razmatrala se mogućnost da se osnovna glazbena škola pripoji nekoj drugoj glazbenoj školi kao područni odjel ili da se pripoji Osnovnoj školi Vladimira Nazora. Budući da glazbena škola ima dugu tradiciju, a OŠ Vladimira Nazora je jedna od najvećih u Hrvatskoj, smatra se da je najbolje da od 31. kolovoza ove godine nastavi rad kao samostalna umjetnička škola.

Krulčić je izvijestio da je realizacijom projekta Društvenog centra "Veli Jože" Grad dao veliki doprinos razvoju organizacija civilnog društva i građanskih inicijativa. U "Velom Joži" trenutno djeluju brojne udruge, a od 29. travnja ondje će svoje prostorije imati i LAG središnje Istre.

Osvrnuvši se na postupak izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Pazina, Krulčić je dodao da su njima zadovoljene nove zakonske regulative, ali i mnogi zahtjevi građana za proširenje građevinskih područja i prenamjene zemljišta. Uskoro će se prijedlog prostornog plana naći pred vijećnicima, a usvoje li ga, stvorit će se zakonski uvjeti za nove investicije. Među njima je i gradnja Inspirit Fantasy Parka ne dijelu nekadašnjeg vojnog vježbališta Lindar za koji je Ministarstvo turizma odobrilo 600 tisuća kuna.  

Na novinarsko pitanje o prozivanju za nezakonit izbor ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu Krulčić je dogovorio: "Tvrdnje iz pisma gospođe Sonje Matijašić objavljenog u Glasu Istre u više su navrata demantirane. Objavljeni tekst sadrži proizvoljne i neutemeljene tvrdnje proizašle iz iracionalnog razmišljanja same autorice koja s nevjerojatnom lakoćom proziva, napada i omalovažava druge kriveći ih za ono što se događalo oko imenovanja ravnatelja POU-a u Pazinu".

Podsjetio je da je 2000. godine Matijašić prvi put imenovana v.d. ravnateljicom POU-a jer nije ispunjavala osnovne uvjete iz natječaja za imenovanje ravnateljicom. Od 2001. do 2013. obnašala je, kaže, dužnost ravnateljice u tri mandata. U ožujku 2013. odlukom Gradskog vijeća izabrana je za v.d. ravnateljice na godinu dana do izbora novog ravnatelja. Na temelju Zakona o ustanovama i Statuta POU-a u propisnom je postupku objavljen natječaj i u propisanom je postupku Vijeće Pazina i Upravno vijeće POU-a u veljači izabralo novog ravnatelja.

- Imenovanjem novog ravnatelja stekli su se uvjeti za redoviti otkaz ugovora o radu v. d. ravnateljice pa joj je ponuđen ugovor o radu na mjestu voditeljice obrazovnih djelatnosti na neodređeno vrijeme. Istina je da je Gradsko vijeće prihvaćalo programe i izvješća ravnateljice, a istina je i to da ju je u više navrata upozoravalo na nedovoljnu aktivnost i neodgovornost. Ograđujući se od ovakve vrste komunikacije više neću javno odgovarati na izjave, objede i napise gospođe Matijašić, rekao je Krulčić. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)                  


Podijeli: Facebook Twiter