Krulčić: Cilj nam je vratiti optimizam Pazinu

Prijem pazinskog gradonačelnika za novinare (A. DAGOSTIN)
Prijem pazinskog gradonačelnika za novinare (A. DAGOSTIN)

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić jučer je u maloj gradskoj vijećnici održao tradicionalni božićno-novogodišnji prijem za novinare na kojem je rezimirao godinu na izmaku i okrenuo se novoj 2016. godini.

- Ono što je obilježilo proteklu godinu je svakako donošenje Strategije razvoja Grada Pazina od 2015. do 2020. godine kojom se, među ostalim, planira osnivanje Razvojne agencije "Srce Istre". Agencija će idućih godina kroz zajedničke europske projekte sa sličnim agencijama na području (jugoistočne) Europe raditi na razvoju gospodarstva ili unapređenje života u Pazinu, kazao je gradonačelnik Krulčić.

Istaknuo je važnost proširenja Lokalne akcijske grupe "Središnje Istre" na Poreštinu te osnutka ribarske udruge FLAG sa sjedištem u Pazinu. Od komunalnih radova tijekom godine se obnavljala cesta i gradio nogostup te odvodnja kod Trviža te sustavi odvodnje za naselja Grdoselo, Kršikla i Bravari. U idućoj će se godini nastaviti izgradnja odvodnje u naseljima Stancija Pataj, Rijavac, Trviž i Zarečje. U izradi je masterplan javne rasvjete kojim bi se javno-privatnim partnerstvom sva konvencionalna javna rasvjeta na području Grada izmijenila svjetlećim diodama (tzv. LED rasvjeta) te dodatno postavilo 800 rasvjetnih tijela koje nedostaju.

Putem europskih fondova planira se nastavak obnove Spomen doma, izgradnja pretovarne stanice na odlagalištu Jelenčići, zatim dogradnja dječjeg vrtića i osnovne škole, uređenje sportsko-rekreacijskog centra, te razni edukacijski projekti. Pazinski je gradonačelnik najavio zajednički projekt zaštite kulturne baštine u suradnji s drugim istarskim mjestima (Svetvinčenat, Kanfanar, Buzet, Bale…) koji se planira prijaviti na europske fondove. Tijekom 2016. godine uvodit će se centralizirani sustav gradske riznice kojom će se objediniti dosadašnji gradski proračun i proračuni gradskih tvrtki i ustanova. (A. DAGOSTIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter