Kruha za tijelo i za dušu

Pazinska Limena glazbe otvorila je subotnji program na trgu slobode (Davor ŠIŠOVIĆ)
Pazinska Limena glazbe otvorila je subotnji program na trgu slobode (Davor ŠIŠOVIĆ)

U subotu pučkom feštom, a u nedjelju procesijom i svečanom misom u samostanskom vrtu minulog je vikenda u Pazinu obilježen najveći i najdugovječniji pazinski blagdan Rim. Ime "Rim" ovaj blagdan duguje pučkom nazivu za hodočašće, a već pola tisućljeća se na isti datum, 2. kolovoza, na blagdan Porcijunkule ili Gospe od anđela, vjernici središnje Istre slijevaju u pazinski franjevački samostan na tradicionalno hodočašće.

S vremenom se uz hodočašće razvio i sajam, a posljednjih desetljeća i pučka fešta, no dok se po tradiciji crkveni dio Rima obavezno odvija na točan datum blagdana, 2. kolovoza, s njime povezana pučka fešta odvija se prve subote u kolovozu, a kalendarska je sudbina htjela da ove godine to bude dan za danom. U subotu je tako centar Pazina, s Trgom slobode, Parkom velikana i okolnim ulicama, odisao pomalo vašarskom atmosferom, s dječjim vrtuljcima i gumenim dvorcima, s mnoštvom štandova koji su nudili piće i kontinentalnu hranu, a u središtu zbivanja bila je velika pozornica na trgu na kojoj su se izvođači smjenjivali od kasnog popodneva do duboke noći.

Pazince i njihove goste najprije su koncertom zagrijale limene glazbe iz Pazina i Sv. Lovreča, a zatim je atmosferu izvrsnim nastupom podigla etno skupina Šćike iz Kršana. Uslijedio je nastup najboljih mladih pjevača s buzetskog dječjeg festivala Mali veliki mikrofon, a na kraju je Pazince razdrmao i rasplesao nastup popularne Colonie, kome ni kiša nije smetala da potakne pozitivnu energiju među okupljenim mnoštvom. Mnogi lokali u širem centru grada imali su i svoj glazbeni program, ponekad kakofonično smetajući jedan drugom kad bi se prolaznik našao u zvučnom dometu više njih, no svatko je u tom fešnom ugođaju mogao naći glazbeni kutak po svom ukusu, od rokera do poklonika mnogo lakših nota.

Zanimljivost ovogodišnjeg pazinskog Rima bila je i prvo javno predstavljanje inicijative za zaštitu i valorizaciju pazinskog cukerančića, koju su zajedno pokrenuli LAG Središnje Istra, pazinsko Udruženje obrtnika, Agroturizam Ograde i obrt Antica kolači. Na štandu posvećenom pazinskom cukerančiću prolaznicima se ova tradicijska slastica nudila na degustaciju, a dijelilo se i prvi put javno pokazano suvenirsko pakiranje ovog kolača. Prolaznici su mogli ispuniti i anketu (koja je inače ponuđena i na internetu) o osobinama i umijeću pripreme pazinskog cukerančića, te o razlikama koje ga izdvajaju od sličnih kolača iz drugih dijelova Istre. Svi su kafići u centru grada svojim sugrađanima koji su slavili Rim bili otvoreni do kasnonoćnih ili ranojutarnjih sati, pa je zbog toga u nedjelju ujutro čak bio i problem pronaći gdje se može popiti kava.

No, u nedjeljno jutro svi su putovi vodili na Buraj, u franjevački samostan, gdje je crkveni dio svečanosti Rima započeo procesijom u kojoj je kip Majke Božje nošen od samostanske crkve do oltara u franjevačkom vrtu. Pred nekoliko stotina okupljenih vjernika koncelebriranu svetu misu predvodio je porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša. U svojoj propovijedi on je u središte razmatranja uzeo motiv Isusovog čuda kada je sa dvije ribice i pet kruhova dobivenih od siromašnog dječaka nahranio mnoštvo ljudi, te poručio:

"Nemojmo se snižavati i tražiti samo zemaljski kruh, već kruh nebeski koji vrijedi cijelu vječnost. Ne udovoljavajmo samo fizičkoj gladi radi koje treba jesti i održavati smrtno tijelo, već mislimo i na duhovnu hranu koja nam je također potrebna da budemo zadovoljni i da vidimo stvarnost ovoga svijeta". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter