Kruha i malvazije uvijek je bilo na istarskom stolu i dijelilo se s gostima

Puno dilema - Igor Pamić
Puno dilema - Igor Pamić

Kruh naš svagdašnji daj nam danas... - kao molitveni vapaj i simbolično značenje kruha kroz vjekove, provlačio se kroz predavanje Marina Vocija u Zajednici Talijana "Fulvio Tomizza" u Umagu, organizirano u povodu Dana ukazane zahvalnosti plodovima zemlje i Danu kruha. Tradicijsko obilježavanje Dana kruha ove je godine u Zajednici Talijana organizirano u tri natjecateljske kategorije pod nazivom "La strusa de nonna/Nonina štruca", a mogli su se prijaviti zainteresirani s područja čitave Bujštine, s pečenim običnim kruhom, kruhom sa začinima i slatkim kruhom.

Najbolji likovnjaci i literati

Usporedo s ovim natjecanjem, organizirano je i natjecanje za učenike svih osnovnih talijanskih škola s Bujštine u slobodnom likovnom izražavanju te literarnom na temu "Ispod stabla kruha nalazi se netko tko sanja kruh".

Doneseni kruh, od klasičnih štruca, u formi cvijeća, geometrijskih oblika do domaćih životinja, u okićenim košarama, ukrašen maslinovim granama, kestenima i jesenskim lišćem bio je pravi blagdan za oči. Predstavljao je svu ljubav i pažnju te poštovanje pekarskih ruku koju ova iznimna namirnica - "hraniteljica čovječanstva" zavrjeđuje. Žiri je imao zahtjevnu ulogu, pa su "mrvice" prevladale u donošenju konačne odluke. Prve su nagrade ponijele Franca Jurišević (Babići/Lovrećica), dvostruka pobjednica, u kategorijama običnog i kruha sa začinima, te Maria Visintin (Buje) za slatki kruh. Posebne pohvale upućene su Sergiu Demarku koji je osvojio drugo mjesto, ali je zasigurno ispekao najzapaženiju "priču od tijesta" u obliku zaprežnih kola, s nonićima i tovarima koji ih vuku u kampanju, zbog čega je nagrađen najvećim aplauzom publike.

Učenici osnovnih škola, pobjednici likovnog natjecanja su Leonela Gegač (Umag) u kategoriji nižih razreda te Meri Buić (viši razredi), a najuspješniji su literarni radovi Anđele Benčić (Umag) iz nižih razreda te Buješke Sara Čalić i Giorgia Dunis među starijim osnovkama.

Marino Voci, eno-gastronom, novinar u kulturi, poznat po rubrici "La barca dei sapori/Barka okusa" na TeleKopru, održao je predavanje o značaju i simbolici kruha kroz vijekove, istaknuvši da kruh generira dobro jer se tijesto mijesi od brašna i vode te transformira u kruh, najnužniju hranu za čovjekovo preživljavanje. Naglasio je da nastanak kruha vjernicima ulijeva i nadu u novi život, jer poput zrna pšenice i "čovjekovo zrno" u njihovoj vjeri i ufanju nastavlja živjeti.

Kruh i malvazija u Istri

- Kruh je posebno mjesto zauzimao u istarskim kućama koje su bile sirotinjske, ali kruha i malvazije je uvijek bilo na stolu i dijelilo se s gostima, susjedima i prijateljima kao znak gostoljubivosti, dobrosusjedstva i prijateljstva kojim se jačalo zajedništvo te poput mostova, simboličnim gestama povezivalo ljude u dobru i zlu. Kroz neko smo se vrijeme bili udaljili od tih običaja i sebe samih, ali danas im se opet vraćamo, s time da uz domaći kruh i još bolju malvaziju, dodajemo i fetu pravog istarskog pršuta kao odraz nove kvalitete života, zaključio je predavanje Voci. (S. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter