Kruh poskupljuje bez razloga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od prvog dana studenog pulska Brionka ce korigirati cijene kruha, a one ce biti vece od tri do šest posto, ovisno o vrsti kruha, potvrdio nam je rukovoditelj Komercijalnog sektora Brionke Boris Paškov, isticuci da ce cijena takozvanog socijalnog, polubijelog kruha zasad ostati ista.

Osim cijene polubijelog kruha, napomenuo je, nece se mijenjati ni cijene peciva, smrznutih proizvoda, keksa, tjestenine i kolaca.

O poskupljenju kruha, podsjetimo, govorilo se vec u kolovozu. Iz Žitozajednice koja okuplja mlinarsko-pekarsku industriju vec je tada najavljeno da ce zbog visoke cijene pšenice na svjetskom, a tako i hrvatskom tržištu, te zbog poskupljenja energenata ujesen zasigurno doci do povecanja cijene kruha i pekarskih proizvoda. Nažalost, te su se prognoze i ostvarile, stoga gradanima slijedi još jedan udar na ionako mršav standard.

Dobra vijest, medutim, stiže iz pulskih malih privatnih pekarskih obrta koji kažu da cijene kruha nece povecavati. U razgovoru s nekolicinom njih doznajemo da ce poskupljenja biti jedino ukoliko država umiješa prste i poveca PDV te da zasad nekako "preživljavaju".

U vezi s najavom poskupljenja kruha, oglasio se predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

"Hrvatska i dalje ponire u krizu, gube se radna mjesta, smanjuju se ili cak i ne isplacuju place, mirovine su mizerne, pokazatelji govore da gradani još dublje tonu u siromaštvo, a iz dijela pekarske industrije najavljuje se poskupljenje kruha.

U Hrvatskoj je za domace potrebe otkupljeno i više nego dovoljno pšenice pa nema nikakvih razloga za divljanje cijena brašna i pekarskih proizvoda samo zato jer te cijene divljaju na svjetskom tržištu. U tim igrama s cijenama redovito najgore prolaze proizvodaci pšenice na pocetku lanca i gradani kao krajnji kupci na kraju lanca.

Kad se podastru analize utjecaja cijena pšenice i energenata na ukupnu cijenu pekarskih proizvoda, onda je tek vidljivo kako za takva najavljena poskupljenja nema razloga.

Buduci da i udio troška hrane u ukupnoj mjesecnoj obiteljskoj potrošnji pokazuje da smo zapravo siromašni, jasno je da bi svako pa i najmanje poskupljenje kruha i vec preskupih ostalih pekarskih proizvoda bilo velik udar na standard gradana.

Ocekujemo dogovor pekarske industrije i trgovaca koji treba rezultirati nepodizanjem cijena kruha i pekarskih proizvoda."


Podijeli: Facebook Twiter