Kruh bi mogao i pojeftiniti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Razloga za poskupljenje kruha, ali i ostalih osnovnih životnih namirnica nema, stav je Vlade s cije je sjednice u cetvrtak premijerka Jadranka Kosor ponovila i da do kraja godine struja nece poskupjeti. Premijerka ce se iduci tjedan sastati s proizvodacima i trgovcima da bi razgovarali o cijeni osnovnih prehrambenih namirnica.

Kosor je ponovila da u Vladi smatraju da bi cijena kruha u nekim segmentima mogla biti i manja stoga je sve koji odlucuju o cijenama pozvala da "dobro promisle prije nego što donesu bilo kakvu odluku o poskupljenju, a to ce biti i njihov prilog programu gospodarskog oporavka".

I ministar poljoprivrede istice da ce uciniti sve da do poskupljenja kruha ne dode. Štoviše, kako je kazao Petar Cobankovic, ucinit ce sve da dode do korekcija cijena, ali "na dolje".

Naime, sadašnja cijena kruha formirana je prije dvije godine kada je cijena brašna i pšenice bila visoka, gotovo dvije kune. Danas je cijena puno niža. U strukturi troškova pekarskih proizvoda, prema rijecima Cobankovica, brašno sudjeluje s oko 15 posto, a prosjecna cijena kilograma pekarskih proizvoda je oko 14 kuna. U toj cijeni su štruca kruha, nekoliko peciva i krofna.

"Cijena pšenice i brašna ne može biti osnova za povecanje cijene kruha", istice Cobankovic za kojeg je dodatan argument za zadržavanje, ili snižavanje cijena kruha, i to što nece biti rasta cijene struje.

Ministar pritom naglašava i da veci udio u cijeni kruha od brašna ima trgovina stoga je upravo u trgovini prostor za "korekciju cijena kruha prema dolje". Problem povrata kruha, pak, trebaju riješiti proizvodaci i prodavaci, što znaci da se ne smije prelamati na ledima kupaca.

"Prica o povratu kruha nešto je što moraju riješiti proizvodaci i prodavaci izmedu sebe. Ne može vrijednost ukupnog povrata kruha biti jednaka vrijednosti ukupno proizvedene pšenice u Hrvatskoj", istice Cobankovic.

Cijena kruha u Hrvatskoj krece se izmedu 3,5 i 12 kuna. Razlike su, kako veli resorni ministar, velike po regijama, ali i unutar jedne regije. Premijerka je tome dodala: "Kruh cemo kupovati kod onih kod kojih je jeftiniji".


Podijeli: Facebook Twiter