Krsto Hegedušic u galeriji Adris

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Borba za poniženog, siromašnog, pokradenog covjeka, to su sadržaji koji tvore djelo Krste Hegedušica, rekao je povjesnicar umjetnosti Igor Zidic na otvaranju izložbe slika Krste Hegedešuca u galeriji Adris koja je na taj nacin obilježila 10. godina postojanja.

Zidic, koji je ujedno i postavio izložbu i autor je prateceg kataloga, naglasio je da je Hegedušic stvarao živo djelo i pun je strasti pripadao ljevici. Njegovoj grupi Zemlja, osnovanoj 1929. godine, sa socijalno orijentiranim likovnjacima koji su u sve dodali i svoju mladost, osporavano je i zabranjivano djelovanje i od ljevice i od desnice.

Podsjetio je da je tijekom NDH Hegedušic policijski testiran i interniran, a spašen, što ce se kasnije saznati, zahvaljujuci Alojzu Stepincu. Tijekom 1941. radi mnogobrojne skice za fresku "Golgota" u Mariji Bistrici. Ipak, to Hegedušicu nece donijeti mir. Nije se, kako pojašnjava Zidic, pomirio ni u socijalizmu jer je za njega realizam bio realizam bez predikata.

Potom ce se prikloniti Grupi hrvatskih umjetnika koju su osnovali njegovi protivnici kao što su Ljubo Babic, a nakon rata Hegedušic je imenovan redovitim profesorom Akademije likovnih umjetnosti i 1950. godine dobiva naslov majstora slikara i postaje voditelj majstorske radionice.

Zidic naglašava da ce izgubljenu radost i osjecaj slobode nadomjestiti mladima koji ce polaziti njegovu majstorsku radionicu, a kojima ce dati otvorene ruke, odnosno poticati na to da kroz umjetnost kažu ono što imaju reci i budu svoji.

Zbog društveno angažiranog života, koji ga je odvlacio od slikarstva, Hegedušicev opus, kako naglašava Zidic, nije toliko velik koliko je mogao biti, a uzimajuci u obzir cinjenicu da je bio iznimno marljiv - risao na tisuce skica, pisao dnevnike, bilješke.

- Znamo da broj ne odlucuje i Hegedušic je u svim kljucnim razdobljima uspio ostvariti povijesne slike, kazao je Zidic izdvojivši i njegovu pop-art fazu kojoj pripada i legendarna "Kiša" iz 1963. godine a koja je izložena u galeriji Adris.

- Važna je istina koju cete ostaviti Za sobom, citirao je Zidic Hegedušica te naglasio da osim što je bio ljevicar, ne treba bježati ni od cinjenice da je bio ljevicar dubokog hrvatskog osjecaja te da sve to treba uvažiti i prigrliti jer je na taj nacin ostvario istinsko i dragocjeno djelo.

Izložba Krste Hegedušica ostaje otvorena do 2. lipnja, a može se pogledati svakodnevno od 17 do 21 sat. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter