Krštenjem vina slavi se Martinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njegova je misija podijeliti sakrament krštenja mošta u vino, a sveta dužnost isprobati vinsku kapljicu u svakoj od osamnaest seoskih konoba koliko ih se poredalo na svetomartinskom vinskom putu.

Nazivaju ga vinskim biskupom, ime mu je Mirijan Ritoša i zajedno s mladim ministrantom Matijom Ritošom nezaobilazan je sudionik ceremonijala krštenja vina, kojim u Svetom Martinu kod Buzeta vec tradicionalno slave Martinju, vinsku svetkovinu u cast seoskog zaštitnika.

- Rivau je svet Martin ki iz mošta dela vin, iz sake bacve en kvartin!, pozdravio je vinski biskup u petak navecer svog prvog domacina, Dragana Drašcica. Rijecima - mošte, ja te krstin, u ime onega ki te je storiv, u ime presvetega sv. Martina i duha, od katerega mošt kuha - podijelio je sakrament krštenja i probao blagoslovljenu domacu kapljicu.

Zadovoljan blagoslovom, mladi vinar pohvalio se ovogodišnjim dobrim urodom i kvalitetom grožda. "Vino delamo po starinski kako so en bot naši stari delali", rekao nam je Dragan Drašcic.

U Svetom Martinu vino proizvode za osobne potrebe. Od starine je za Martinju bila užanca da se "gre od konobe do konobe", a prije dvadesetak godina uveden je ceremonijal krštenja vina.

Kapljica se na tom putu i ove godine pretvorila i u litricu, a za neke i dvije, pa se nakon višesatne procesije, kada je sav mošt pretvoren u domace vino, osamdesetak mještana Svetog Martina moralo okrijepiti na tradicionalnoj veceri, uz kupus i ovcetinu u svetomartinskom Društvenom domu.


Podijeli: Facebook Twiter