Krško u pogonu krajem tjedna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponovno pokretanje nuklearke Krško može se ocekivati krajem ovog tjedna, najavila je u utorak na svojim web-stranicama slovenska uprava za nuklearnu sigurnost.

Inspekcija te uprave danas u Krškom provjerava kako se odvijaju pripreme za ponovno ukljucenje i otklanjanje nekih teškoca koje su konstatirane nakon automatskog iskljucivanja nuklearke prošle srijede. Dodatne informacije iz nuklearke Krško o tome se jutros nisu mogle dobiti.

Ljubljansko "Delo" danas navodi da u nuklearci još ne mogu najaviti tocan datum ponovnog ukljucenja u mrežu, a zanijekali su i ranije najave da ce se to dogoditi vec u srijedu. Direktor uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar izjavio je da još ne raspolaže svim podacima o tome kako je saniran problem za koji je, nakon zaustavljanja nuklearke, utvrdeno da postoji u sustavima ulja za podmazivanje turbine i ulja koje osigurava nepropusnost glavnog generatora, ali da ce vrijeme do ponovnog puštanja nuklearke u rad biti iskorišteno i za uklanjanje manje greške na glavnoj pumpi reaktora.

Za taj problem se i ranije znalo, pa ce biti riješen sada kako nuklearku ne bi trebalo još jednom zaustavljati prije njena redovnog godišnjeg remonta sljedece godine.

Automatsko iskljucenje nuklearke zbog automatskog zaustavljanja, do kojega je prošle srijede došlo uslijed pada napona nakon "ispadanja" jednog dalekovoda, nije uzrokovalo nikakve štetne ekološke posljedice, u Sloveniji i Hrvatskoj zbog toga nije bilo redukcija struje, a potrebna energija osigurava se iz drugih izvora. Vrijednost elektricne energije koju dnevno proizvede nuklearka Krško iznosi oko jedan milijun eura.


Podijeli: Facebook Twiter