Kršanci za odcjepljenje vrtica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Opcini Kršan razmišljaju o osnivanju samostalne predškolske ustanove jer su nezadovoljni statusom podrucnog odjeljenja u Potpicnu koje djeluje pod kapom centralnog labinskog vrtica "Pjerina Verbanac". Od potpredsjednika vijeca Silvana Uravica, jednog od pokretaca teme o odcjepljenju na nedavnoj sjednici, doznajemo da ova lokalna zajednica želi sama odlucivati o trošenju oko milijun kuna godišnje, koliko izdvaja za vrticarce s njenog podrucja.

- Zgrada vrtica je opcinska, Opcina sudjeluje u placama djelatnika pa, kad ju se vec stalno proziva oko svega vezano uz odjeljenje u Potpicnu, zašto ne bismo imali samostalnu ustanovu?! Ne sumnjam ni u što, ali cinjenica je da bi svatko volio raspolagati svojim novcem i samostalno dugorocnije planirati sadržaje, uvjete, kapacitete, veli Uravic.

Istice da nije potaknut peticijom koju su prije dva mjeseca potpisali roditelji vrticaraca u Potpicnu. Njih je, podsjetimo, zasmetalo što su kao jedan od razloga povecanja cijene boravka u vrticu za sto kuna (na 650 mjesecno) navedeni troškovi održavanja, premda se u ovu ispostavu godinama ništa ne ulaže. Žalili su se na otvoreni sanitarni cvor nasred vrtica, neuredeno parkiralište, neodržavani park, oštecene stepenice, zastarjelu stolariju i ruiniranu fasadu.

- Problem podrucnih odjeljenja nije od jucer, proteže se godinama. Nijedan predstavnik kršanske vlasti nikada se nije usprotivio zahtjevima centralnog labinskog vrtica za jednokratnim dotacijama, a ondje mališani ipak imaju kudikamo sadržajniji program pa, usudio bih se reci, i bolje uvjete, objašnjava Uravic.

Napominje da se kršanski nacelnik Valdi Runko obvezao provjeriti zakonsku regulativu i ekonomsku racunicu za formiranje samostalnog vrtica. O svemu bi u dogledno vrijeme trebalo raspravljati Opcinsko vijece.

Irene Smokovic, ravnateljica vrtica "Pjerina Verbanac", o kršanskoj ideji je, kaže, vec cula od nacelnika Runka na nedavnom sastanku s roditeljima potpisnicima peticije u Potpicnu.

- Zakonsko je pravo Opcine da osnuje predškolsku ustanovu. Slicno su ucinili u Žminju, ciji je vrtic prethodno bio podrucno odjeljenje rovinjskog. No, po odvajanju su se suocili s problemima. Takva je solucija zahtjevna, posebno kadrovski zbog standarda koji propisuju broj strucnog i prateceg osoblja. Naša je ustanova ipak veliki pogon sa 68 zaposlenih i oko 480 polaznika u 21 skupini, obrazlaže Smokovic.

Odbacuje optužbe o favoriziranju labinskih vrtica nauštrb podrucnih.

- Nema velikog jaza medu nama! Za svih je sve isto, od odgojno-obrazovnog i zdravstvenog programa do prehrane. Opcine, prema sporazumu, trebaju se brinuti o zgradama vrtica koje su njihove te ostalim kapitalnim ulaganjima, pa je i Kršan mogao više uložiti u tamošnje odjeljenje. Nadležnost naše ustanove je tekuce održavanje, tvrdi Smokovic

Opcine na Labinštini placaju 1.150 kuna po djetetu s njihovog podrucja, što je gotovo dvije trecine pune cijene od 1.800 kuna, a razliku snose roditelji. U tzv. ekonomsku cijenu ulaze izdaci za zaposlenike, sitan inventar, energente, komunalije, tekuce održavanje, prehranu, didakticki i ostali materijal te opremu.


Podijeli: Facebook Twiter