Kršanci za, Labinjani protiv Plomina 3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenstvo za ocjenu studije utjecaja na okoliš tajnim je glasovanjem u zatvorenom dijelu sjednice dalo pozitivno mišljenje za gradnju TE Plomin 3 na ugljen!

Kako su se mnogi pribojavali, kozmeticki izmijenjena studija, koja je 31. svibnja formalno vracena na doradu, prihvacena je vecinom glasova.

Od tri istarska predstavnika u savjetodavnom strucnom povjerenstvu za ocjenu utjecaja na okoliš izgradnje termoelektrane Plomin 3 na ugljen, ili kako to u HEP-u zovu "zamjene postojece TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povecanja kapaciteta", projekt je s tog aspekta podržao jedino nacelnik Opcine Kršan Valdi Runko.

Studiji o utjecaju na okoliš i objedinjenim uvjetima zaštite okoliša usprotivili su se, pak, gradonacelnik Labina Tulio Demetlika i županijski procelnik za održivi razvoj Josip Zidaric.

- Nema izjave jer je dogovoreno da ce Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objaviti službeno priopcenje sa sjednice. Protokol moram poštivati, dao nam je košaricu Runko poslije sjednice.

Potvrdio je svoje zeleno svjetlo za po državu kapitalni posao, težak oko 800 milijuna eura, i napomenuo da je vec pocetkom iduceg tjedna spreman o svemu naširoko pricati.

Potez ovog bivšeg djelatnika u HEP-ovim plominskim termoelektranama ne cudi, izmedu ostalog i zbog cinjenice da je Opcina Kršan u ovogodišnjem proracunu planirala višestruko veci prihod od komunalnog doprinosa, zbog najavljenih ulaganja Elektroprivrede u pripremne poslove za TE Plomin 3 snage 500 MW. Lokalna samouprava na cijem ce se podrucju graditi "trojka" ocekuje ubrati i do sedam milijuna kuna od tog nameta.

Zanimljivo je razilaženje Runka - cija nezavisna lista u koaliciji sa SDP-om, HDZ-om i HSLS-om ima prevlast u Opcinskom vijecu - sa stajalištem prvog covjeka Labina, IDS-ovca Demetlike, te Zidarica, predstavnika Županije u kojoj glavnu rijec vodi ista stranka.

Demetlika je, usprkos jednakoj napomeni glede dogovorenog službenog priopcenja resornog ministarstva, bio pricljiv.

- Glasao sam protiv, prvenstveno zbog neuskladenosti projekta sa županijskim prostornim planom glede energenta i snage objekta te s Programom prostornog uredenja RH. Po potonjem dokumentu, naime, nema gradnje termoelektrana do 2015. godine.

U slucaju Plomina razvidno je da se radi o novogradnji cetiri puta jaceg bloka od "jedinice", koja se gasi. Ipak smo mi na funkcijama koje nas obavezuju da štitimo dokumente izglasane u Saboru i Županijskoj skupštini, rekao je Demetlika.

Studija o utjecaju na okoliš je, naglašava on, obradivala samo varijantu elektrane s ugljenom kao pokretacem, a realnu bi sliku dala tek usporedba opcije s plinom, energentom koji je za Plomin 3 Istra odredila svojim prostornim planom.

I županijski procelnik Zidaric potvrdio nam je da se usprotivio prihvatljivosti HEP-ovog projekta, ponajprije zato što planirani objekt nije u skladu s prostornoplanskim dokumentima, od republickih do županijskih i opcinskih (Kršan) koji, usput, imaju suglasnost države.

- Sve sam im to u svojim izlaganjima rekao i pisano elaborirao. Obrazloženje kako Plomin unatoc svemu može dalje? Nema ga, nitko ga nije dao! U Programu prostornog uredenja RH izrijekom piše "dovršiti TE Plomin", za tu se lokaciju ne spominje ni rekonstrukcija ni proširenje, vec se takvi zahvati vezuju uz neke druge termoelektrane. Odgovorni samo tvrde da je to rekonstrukcija i zamjena objekta TE Plomin 1, a u studiji i ne spominju naše prostorne planove, veli Zidaric.

- Zamjena se po zakonu može dogoditi samo na istoj katastarskoj cestici, što u Plominu nece biti slucaj. Oni se, medutim, pozivaju na to da je rijec o istom kompleksu. U zakonu piše i da za "zamjenu" velicina objekta mora biti približno ista, a u ovom je slucaju planirano postrojenje cetiri puta vece, istice procelnik.

Ovo rješenje resornog ministarstva, na koje su takoder moguce žalbe javnosti, preduvjet je za postupak izdavanje lokacijske i gradevinske dozvole za TE Plomin 3. (I. RADIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter