Kršanci susjedima ne daju HEP-ovu naknadu

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Općinsko vijeće Kršana smatra da je HEP-ova naknada za korištenje prostora u kojemu se nalazi Termoelektrana Plomin prihod koji u cijelosti pripada Općini Kršan pa je na jučer održanoj izvanrednoj sjednici odbilo prijedlog zaključka kojim bi postavilo tri uvjeta za svoje pristupanje novom modelu njene raspodjele. Raspodjelu je predložila koordinacija labinskog gradonačelnika i načelnika općina Labinštine, a kršanski načelnik Valdi Runko svoj je pristanak uvjetovao i pristankom Općinskog vijeća.

Prvi uvjet bio je da sadašnji model ostaje nepromijenjen ako Vlada ne udvostruči naknadu ili Plomin C ne bude izgrađen, odnosno da Kršan i dalje dobiva 92 posto, a Grad Labin 8 posto naknade. Drugi uvjet glasio je da se vlasništvo u poduzećima Vodovod Labin "Prvi maj" Labin preraspodjeli tako da svaki od pet suvlasnika, Labin, Kršan, Sv. Nedjelja, Raša i Pića, dobije jednaki udio, a treći da Istarska županija formira Lučku upravu Plomin tako što će iz sastava Lučke uprave Rabac izdvojiti Trajektno pristanište Brestovu i Plomin luku.

Prema riječima načelnika Runka (nositelj NL), koji je uvjete sastavio zajedno s predsjednikom Vijeća Zdravkom Vidakom (HDZ), radilo se o zahtjevu kojim se teži obostranoj solidarnosti budući da će se Kršan solidarizirati s ostatkom Labinštine ako prihvati novu raspodjelu naknade. Više puta je vijećnicima napomenuo da se predloženi uvjeti mogu mijenjati te da odluka o zaključku može biti donijeta i na nekoj drugoj sjednici, ali rasprava je odmah po otvaranju skrenula s ove teme na prijedlog nove raspodjele, a nju je većina odlučno odbacila.

Za zaključak o uvjetima, što znači o mogućnoj novoj raspodjeli, ruku je podigao samo Boris Rogić, predsjednik kluba IDS-a.

Tri su razloga za doček nove raspodjele naknade na nož. Jedan je što je vijećnicima na stol stigla nakon što ju je koordinacija već uputila Vladi, koja ionako ne mora pri donošenju budućih odluka uzeti u obzir mišljenje Kršanaca. Drugi je što ostale jedinice lokalne samouprave nisu ni pomišljale na solidarnost s drugima kada je riječ o industrijskim postrojenjima - onečišćivačima na njihov području, a treći je, kako su istaknuli vijećnici, taj što im građani nisu dali mandat da bi se u njihovo ime odrekli silnih milijuna kuna.

- Ovako smo trebali raspravljati u zadnje tri godine, sada je gotovo, kazao je Rogić.

- Ovo je "kost" koju je ostatak Labinštine bacio među nas. Sva će vijeća prihvatiti prijedlog jer je to izvrstan način da popune svoje proračune. Ali, gdje je bila solidarnost kada se govorilo o Rockwoolu, Holcimu, tvornici vapna i pristaništu Brestova?, upitao je Uravić.

Općina Kršan na račun naknade za korištenje prostora od HEP-a godišnje uprihodi između osam i devet milijuna kuna. Bude li Plomin C izgrađen, a naknada udvostručena, ona će se, s obzirom na veće kapacitete termoelektrane, popeti na oko 40 milijuna kuna, a bude li prihvaćena nova podjela, u kršanski proračun godišnje će se slijevati 20 milijuna kuna. (Robi SELAN)

Prijedlog raspodjele prihoda od HEP-a

Zaključkom koordinacije labinskog gradonačelnika i načelnika općina Labinštine Vladi se predlaže da naknadu s 0,462 lipe po kilovatu proizvedene struje poveća na 0,8524 lipe te da je raspodijeli tako što će Kršan dobivati polovicu, Labin 26 posto, a Sv. Nedjelja, Pićan i Raša po osam posto. Također se predlaže podjela sredstava izdvojenih za infrastrukturu prema udjelu u ukupnom broju stanovnika, pa bi Labinu pripalo 46,48 posto, Raši 12,69, Sv. Nedelji 11,894, Kršanu 11,75 i Pićnu 7,24 posto.


Podijeli: Facebook Twiter