Kršanci organizirali drugi Krafifest

(R. SELAN)
(R. SELAN)

Turistička zajednica Općine Kršan danas je organizirala Krafifest, festival krafa, tradicionalne slastice ovog dijela Istre. Kao i prošle godine, ideja da se priredba organizira 1. svibnja pokazala se punim pogotkom jer dok su se drugi okupljali oko graha, Labinština se okrenula krafama. I ne samo njima jer se, uz ovaj desert, nudila kompletna blagdanska trpeza.

Tako su se prije kuhanih, friganih ili flambiranih krafa, po isto tako pristupačnoj cijeni mogli pojesti njoki s goveđim gulašom, fuži sa špaletom i šparugama, pljukanci sa sipom na crno, čobanac, kobasice ili komad odojka, a moglo se birati i između raznih vrsta sira te marmelada, sirupa i drugih prerađevina ekološki uzgojenog voća i povrća. Osim vinom, gurmanski se doživljaj mogao zaokružiti nekim od koktela koje je pripremala Udruga barmena Istre, a osim uobičajenog ruma, džina i votke, baza im je bila i istarska rakija.

Ipak, priredbe ne bi bilo bez samozatajnih kršanskih, plominskih i čepljanskih domaćica koje su neumorno mijesile krafe kao i prije 11 godina kada je u Čepiću održan 1. Krafifest, tada nazvan svjetskim prvenstvom u krafama. Jedna od njih, Elza Lipnik, priznala nam je svoje strahove u vezi posjeta koji je bio iznad očekivanog. "Počeli smo u podne, sada je dva i pol, a krafe sa šugom su već nestale! Bojim se da 200 kilograma krafa, koliko smo planirali napraviti, neće biti dovoljno", kazala nam je.

Patricija Zanketić, direktorica TZ-a, pobrinula se da se Krafifest pročuje diljem Europe. "Krafe će ove godine biti predstavljene u Rimu 25. lipnja na Konferenciji o mediteranskoj prehrani. Snimljen je i dokumentarac u kojemu Elza Lipnik i Eleonora Bučić spremaju krafe uz asistenciju Brune Fadela", kaže.
Na fešti publiku su zabavljali Karin Kuljanić i Robert Grubišić, Duo Dejan i Josip, Anelidi, Šćike i KUD Ivan Fonović Zlatela. Program je vodila Silvana Fable. (R. SELAN)
 


Podijeli: Facebook Twiter