Kršanci ne žele dijeliti koncesiju od Plomina sa svim općinama Labinštine

Za korištenje prostora na području svoje općine, Kršan želi veći dio kolača (Neven LAZAREVIĆ)
Za korištenje prostora na području svoje općine, Kršan želi veći dio kolača (Neven LAZAREVIĆ)

Općina Kršan ulaže žalbu na presudu suca Ivana Dujića s Trgovačkog suda u Pazinu, kojom je odbijena tužba Općine protiv Hrvatske za naknadu štete u iznosu od oko sedam milijuna kuna, od Termoelektrane Plomin, a na račun korištenja općinskog prostora. Vijećnici općine jednoglasno su odlučili da se podnese žalba na prvostupanjsku presudu.

Temeljem Zakona o tržištu električne energije, elektroenergetski subjekti i vlasnici proizvodnih  postrojenja dužni su plaćati naknadu onoj  jedinici  lokalne samouprave na čijem su području ta postrojenja smještena. I tu nije ništa sporno jer su Elektrane Plomin smještene isključivo na području Općine Kršan.

Prvostupanjska presuda međutim odredila je drugačije. Donijeta  u korist Vlade RH, zanijekala je ovaj prvi i jedini važeći uvjet, prostor, uz obrazloženje da je  Vlada taj mjerodavni činilac koji određuje visinu naknade za korištenje  prostora i način njezine raspodjele po jedinicama lokalne samouprave, općinama i gradovima.

Tko je u krivu?

Nesporazum datira još od 1. kolovoza 2013. godine. Tko je u pravu? A tko griješi? Vlada RH ili Općina Kršan?

Nakon što niti jedan od mogućih i ponuđenih, mirnih načina za rješenje nastalog nerazumijevanja nije prihvaćen, izostali su i rezultati koji su se mogli postići bez sudskog postupka. Nije bilo druge pa je Općina tužbom ustala protiv RH, tražeći ono što joj pripada.

Podsjetimo da je po prvoj odluci Vlade naknada za korištenje prostora pripala Općini Kršan u iznosu od 94,3 posto, a Gradu Labinu 5,7 posto, ali je Vlada naknadno vrlo brzo takvu odluku promijenila, uključivši u raspodjelu naknade za prostor i one općine, koje ni na koji način, nisu čak ni u doticaju s elektroenergetskim postrojenjima Elektrana Plomin u Općini Kršan.

Tom novom preraspodjelom naknade, Općina Kršan dobiva tek 50 posto, Grad Labin 26 posto, a udaljenije općine Labinštine poput Raše, Pićna i Svete Nedelje po 8 posto iz naknade za korištenje kršanskog prostora, iako u međuvremenu nije napravljen nikakav preustroj  jedinica lokalne samouprave na terenu.

Vlada  je tako odlučila i tu bi trebao biti kraj, stoji u obrazloženju presude napisane na 14 strana te da tužbeni zahtjev Općine Kršan nije osnovan. Proizašli troškovi su 275 tisuća kuna, a s pristojbama i odvjetničkom tarifom penju se na približno 350 tisuća kuna, što bi Općina trebala platiti. (Katarina ŠOŠTARIĆ PERKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter