Kršanci jedini u Istri bez Općinskog vijeća

Građani s onu stranu interesa vijećnika - sjedište Općine Kršan
Građani s onu stranu interesa vijećnika - sjedište Općine Kršan

Općina Kršan jedina je lokalna samouprava u Istri koja nakon svibanjskih izbora još nema vijeće. Na prvoj konstituirajućoj sjednici prije dva tjedna nije izabran predsjednik, što je uvjet za formiranje tog tijela predstavničke vlasti.

Štoviše, nije ni istaknut kandidat za prvog čovjeka vijeća, koje ne broji uobičajenih 13 članova, već jednog više, s obzirom na to da predstavnik bošnjačke manjine nije izabran redovnim putem s listi. Predstoje još dva pokušaja - ne uspiju li, raspisali bi se novi izbori za lokalnu skupštinu.

Koliko uopće ta pat-pozicija, u kojoj nijedna od opcija - uslijed evidentnog rata osobnih taština, ali i trvenja oko funkcija i pripadajućih izdašnih naknada - zasad ne može sastaviti natpolovičnu većinu, zanima građane?

- Ma, ljude ti za to nije briga, ni ne govore o politici, pritisnuti su svakodnevnim problemima, prenosi nam prodavač u mjesnoj trgovini.

I u Kršanu i u Potpićnu teško je naći sugovornika na ovu temu, pogotovo onog koji ćakulu neće uvjetovati anonimnošću: mladi uglavnom odmahuju rukom, Općinsko vijeće nije im ni u peti, a stariji spremno nude opravdanje u stilu - znate kako je, ovo je selo pa štogod kažeš…

Ipak, Branko Katičić nema tih barijera pa spremno zbori: "Svima nam je, od građana do udruga, u interesu da vijeće što prije profunkcionira. Mora se formirati jer bi bez njega na duži rok Općina bila blokirana, bez mogućnosti donošenja važnijih odluka. Računam da će razum prevladati, da će se u ta tri pokušaja, koliko zakon dozvoljava, dogovoriti jer nam novi izbori i dodatni troškovi ne trebaju". (napisao i snimio I. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter