Kršanci će materijale za sjednice čitati na laptopu

Zoran Karlić i Sanja Frankola jedini koriste laptope (I. RADIĆ)
Zoran Karlić i Sanja Frankola jedini koriste laptope (I. RADIĆ)

U vremenu kada svaki pučkoškolac tablet računalom rukuje kao od šale, gradski i općinski vijećnici na svojim sjednicama u potrazi za informacijom i dalje ruju po hrpama papira. Od svih vijećnika u pet samoupravnih jedinica na Labinštini, samo dvoje mladih u Općini Kršan, Sanja Frankola i Zoran Karlić, dokumente "listaju" na prijenosnim računalima.

Upotrebljavaju privatne kompjutore, no Općina će uskoro kupiti laptope za 14 vijećnika te im ih dati na korištenje. Na takav informacijski iskorak odlučili su se i u Gradu Labinu, gdje će zastupnicima koji to žele u prvom kvartalu nove godine nabaviti tablet računala.

Informacije su nam potvrdili općinski načelnik Valdi Runko i gradonačelnik Tulio Demetlika koji napominju da će takvim ulaganjem ostvariti lakše i brže komuniciranje te značajne uštede na beskrajnom umnožavanju papirnatih materijala za sjednice. Troškovima papira treba pribrojiti i one tonera, servisa fotokopirnih uređaja, angažmana djelatnika (koji to sve mora i posložiti), dostave materijala na adrese vijećnicima (najčešće općinskim vozilom).

- Procjenjujem da se za pripremu materijala kršanskim vijećnicima po sjednici u prosjeku potroši oko dvije tisuće kuna. To je cijena jednog jeftinijeg laptopa kakav bi nama bio dovoljan! Osim toga, u godinu dana nagomila se toliko papira da se kasnije ni ne možemo snalaziti. Pohrana u digitalnom obliku omogućava lako pronalaženje dokumenata, naglašava Karlić, novak u vijeću, koji je u startu višekratno insistirao da mu se materijali dostavljaju isključivo e-poštom. (I. RADIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter