Kršan: Zbog vikend-naselja ne mogu se širiti sela

Kršanski vijećnici usvojili izmjene prostornog plana
Kršanski vijećnici usvojili izmjene prostornog plana

Vijećnici Kršana na sinoćnjoj su sjednici jednoglasno usvojili druge izmjene općinskog Prostornog plana uređenja (PPU) koji će, prema riječima načelnika Valdija Runka, omogućiti slobodniju gradnju te gospodarski razvoj, sputavan ograničenjima iz dosadašnjeg dokumenta. Prihvaćeno je oko 80 posto od 120 zahtjeva građana, uglavnom za uvrštenjem parcela u građevinsko područje, a oni neuslišani mahom se odnose na zaštićeni obalni pojas (ZOP).

- U ZOP-u je izgradnja već prevelika u odnosu na broj stanovnika, a prema zakonskim i uvjetima iz višeg, županijskog prostornog plana. I inače je gustoća stanovanja bila prepreka da se ne prihvate neke od molbi - previše je, naime, neiskorištenog građevinskog područja da bi se dozvolile nove neizgrađene površine. Zbog toga lokalna samouprava nije, primjerice, mogla proširiti naselja Baći i Donadići, objasnila je Lili Bračun iz riječke tvrtke Planium koja je izradila plan.

Načelnik Runko žali što su Općinu, kako reče, "statički podaci o broju stanovnika, koji nisu realan odraz života", spriječili u poticanju stambene izgradnje u brojnim zaseocima.

- Naša se stara sela ne mogu širiti na račun izgrađenosti i popunjenosti vikend-naselja uz more, gdje međutim većim djelom godine nitko ne živi. Ostaje nam, ipak, još prostora u ZOP-u za razvoj gospodarstva kroz turizam, morske usluge, marine…, kazao je Runko i najavio da će početkom tjedna krenuti javna rasprava o urbanističkim planovima za turističke zone Fratrija i Brestova koje se protežu na po 20 hektara.

Planerka Bračun istaknula je da su PPU-om utvrđene sve poslovne, turističko-ugostiteljske te nekoliko sportskih zona koje, između ostalog, omogućuju izgradnju fotonaponskih elektrana, agroturizama (smještajnih kapaciteta 20 kreveta), sportskog letjelišta, dvorana ili pak zatvorenog bazena. Područje za golf teren na tzv. Krasu prepolovljeno je (na oko 150 hektara) u odnosu na ranije ucrtanu površinu, a uz njega je previđena i realizacija manjeg kampa. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter