Kršan: Za vikend četvrti Festival samoniklog bilja

Pokazno branje bilja (Arhiva/S. MILJEVIĆ)
Pokazno branje bilja (Arhiva/S. MILJEVIĆ)

Oko 50 izlagača tematskih proizvoda i vrsne stručnjake iz raznih krajeva Hrvatske, ali i Slovenije te Austrije, okupit će četvrti Festival samoniklog bilja koji će se u subotu i nedjelju od 11 do 19 sati održati u Kršanu na SRC-u Pristav. Osim prilike za kupnju ljekovitih prirodnih pripravaka, priredba će ponuditi i šansu za učenje o upotrebi samoniklih biljaka u gastronomiji i fitoterapiji kroz teoriju i praksu.

Pod velikim šatorom održat će se desetak predavanja, između ostalog o vegetarijanskoj prehrani, genotipovima masline, otrovnim biljkama, detoksikaciji organizma. Radionice pokaznog branja bilja, pod paskom travara Franka Zgrablića te ona primitivnog paljenja vatre u režiji Hrvatske škole preživljavanja u prirodi, provodit će se oba dana u po dva termina.

O izradi pomada naših baka u subotu će podučavati Nedjeljka Jurin, a o zelenoj/biljnoj kozmetici u nedjelju Melita Gazdek.

"Zelena gastro-čarolija" skupni je naziv za kulinarski dio manifestacije: na štandovima udruga koje propagiraju zdrav život moći će se kušati pohana bazga, namazi od maslačka, kadulje i mente, razne maneštre i druga jela. Na svom izložbeno-prodajnom stolu Udruga kuhara Primorsko-goranske županije prvog će dana pokazati kako se samoniklo bilje uklapa u modernu gastronomiju, dok će u nedjelju od 14 do 17 sati prirediti gastro-show.

Subotnji program zaključit će klapa Labin, a nedjeljni klapa Teran iz Trviža.

Organizator festivala je kršanska Turistička zajednica u partnerstvu s TZ-om Baranje, a generalno pokroviteljstvo potpisuju Općina i tvrtka Termoelektrana Plomin. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter