Kršan: Za dva i pol sata planule sve krafe sa šugom

Vrijedni kuhari zaslužni su za uspješnost manifestacije (A. Š.)
Vrijedni kuhari zaslužni su za uspješnost manifestacije (A. Š.)

Turistička zajednica Općine Kršan u nedjelju je organizirala 13. po redu Krafifest, festival krafa, tradicionalne delicije ovog dijela Istre. Kao i prošle godine tako se i ove ideja organiziranja Krafifesta 1. svibnja pokazala punim pogotkom. Dok su se neki na Stanciji Dubrova kraj Labina okupljali oko graha, drugi su se okrenuli krafima u Kršanu, a bilo je i mnogo onih koji su iskoristili praznik da posjete oba mjesta. Uz krafe, desert našeg podneblja, nudila se i kompletna blagdanska trpeza.

Tako su se prije kuhanih, friganih ili flambiranih krafa, koji su se nudili po cijeni od deset kuna, po isto tako pristupačnim cijenama mogli pojesti njoki s goveđim gulašom, fuži sa špaletom i šparugama, pljukanci sa sipom na crno, čobanac, kobasice ili komad odojka, a moglo se birati i između raznih vrsta sira te marmelada, sirupa i drugih prerađevina ekološki uzgojenog voća i povrća. Posebna je gužva bila oko gljivarskog kotla u kojem su članovi labinskog društva Martinčica spremali gulaš od petnaest vrsta gljiva te isto toliko vrsta mesa. Gurmanski se doživljaj mogao zaokružiti vinom ili nekim od pripremljenih koktela u pripremi vrhunskih barmena. Osim uobičajenog ruma, džina i votke, baza im je bila istarska rakija.

Ipak, priredbe ne bi bilo bez samozatajnih kršanskih, plominskih i čepljanskih domaćica koje su neumorno mijesile krafe kao i prije 12 godina kada je u Čepiću održan 1. Krafifest, tada nazvan svjetskim prvenstvom u krafima. Jedna od njih, Elza Lipnik, priznala nam je svoje strahove u vezi posjeta koji je bio iznad očekivanog.

- Počeli smo u podne, sada je dva i pol, a krafe sa šugom su već nestale. Bojim se da 300 kilograma krafa, koliko smo planirali napraviti, neće biti dovoljno, rekla nam je. Uz Elzu tu su i još neke veteranke krafifesta, koje svoja znanja u pripremi krafa prenose na mlade. Jedna od njih je i Željka Kvalić koja je uz Elzu na Krfifestu od njegovog početka. Najstarija domaćica je 87-godišnja Romilda Gržinić, koja nam veli kako je prve krafe spremila sa svojih 13 godina, a tada joj je u pripremi pomagala i savjete davala njena baka. Romilda je usprkos poodmakloj dobi stalna sudionica Krafifesta, a reći će nam da osim ljubavi prema spremanju autohtonih jela, voli pjevati, pa to uz kuhanje često i radi.

Direktorica Turističke zajednice Kršana, Ariana Brnetić rekla nam je kako je od početka Krafifesta prije 12 godina, manifestaciju posjetilo 34 tisuće posjetitelja, spremljeno je više od tone i pol krafi, i kršanski dani krafa rastu iz godine u godinu.

Uvertira u ovogodišnju prvomajsku manifestaciju Krafifesta bio je veliki sajam cvijeća u Vozilićima koji se održao na školskom igralištu, u subotu od 10 do 17 sati. Na sajmu su školska djeca u  besplatnim radionicama izrađivati glinene posude za sadnju cvijeća. Za ugodnu atmosferu ovogodišnjeg Krafifesta bile su zadužene domaće glazbeno plesačke snage, KUD Zlatela, Duo Feniks, D&D duo, gošće iz Rijeke zanimljive i popularne The Blondes, te labinske Zumba plesačice pod vodstvom Monike Derosi Crnogorac. Cjelodnevni program vodila je Silvana Fable. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter