Kršan: Uzalud vam trud, birači?

Teško da će biti dogovora - načelnik Valdi Runko (I. RADIĆ/Arhiva)
Teško da će biti dogovora - načelnik Valdi Runko (I. RADIĆ/Arhiva)

Treća konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Kršana zakazana je za večeras u 19 sati. Ne bude li ni ovom zgodom ustoličen predsjednik, čiji izbor znači da je tijelo predstavničke vlasti formirano, raspisat će se novi izbori u ovoj maloj općini s izdašnim proračunom. To bi bio jedinstven slučaj u Istri.

U prva dva pokušaja, lipanjskom i onom prošlog mjeseca, nijedna politička opcija nije ni istaknula kandidata za čelnika vijeća, koje ima 14 članova, paran broj zbog dodatno određenog bošnjačkog predstavnika. To je potvrda pat-pozicije koja traje od izbora održanih 19. svibnja, tj. činjenice da nema bloka od najmanje osam zastupnika, za natpolovičnu većinu. Hoće li izabranici građana u zadnjem pokušaju doista poručiti: "Uzalud vam trud, birači"?

- Naša će stranka, s pet mandata pojedinačno najjača, sto posto okupiti većinu; predložit ćemo predsjedničkog kandidata, da se, za dobrobit naroda, izbjegnu novi izbori i napokon počne raditi, kategorično tvrdi IDS-ovac Boris Babić, koji je, doduše, i ranije bio slično optimističan. Nije želio imenovati budućeg čelnika. Spomenuo je tek mogućnost da polovicu mandata kao predsjednik odradi i netko od IDS-ovih partnera.

IDS-u je od početka naginjala Akcija mladih sa svoja dva vijećnika, a drugi je mogući saveznik HDZ (dva mandata), uz pretpostavku da je lista SDP-HNS-HSU jedinstvena.

Potonja opcija, krnja Kukuriku koalicija, iznjedrila je načelnika Valdija Runka, formalno nezavisnog kandidata.

- Ne vjerujem da će to biti baš tako kako Babić poručuje, ali Bože moj, u politici je svašta moguće. Teško da će se vijećnici dogovoriti, iako im cure zadnje sekunde. Ovaj sastav vijeća je nedorastao zadatku. Previše misle na pozicije, a zaboravljaju obaveze. Svemu kumuju osobni sukobi pa se umiješala i politika, kazao je te zanijekao istinitost glasina da već slaže svoju novu, nezavisnu listu za Općinsko vijeće. "Ništa ne spremam, nisam o tome ni razmišljao, ne želim izbore", rezolutan je Runko.

Kako bilo, obistini li se Babićev scenarij, to bi značilo dobrano uzdrmanu Runkovu poziciju, konkretno opasnost da mu većina iz suprotnog tabora ne prihvati prijedlog godišnjeg proračuna u prosincu, što bi urodilo raspisivanjem novih izbora za načelnika. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter