Kršan traži povrat novca na ime trajektne luke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lucka uprava Rabac premalo ulaže u trajektno pristanište Brestova u odnosu na prihode koje joj ono donosi, smatraju u Opcinskom vijecu Kršana. Stoga ce na sljedecu sjednicu pozvati ravnatelja Marija Palisku da bi vijecnici s njim o tome raspravili.

Inicijativu je potaknuo Silvano Uravic (SDP) na protekloj sjednici, a ostali vijecnici su se složili konsenzusom. Isti stav ima i nacelnik Valdi Runko (nositelj NL), koji kaže da bi u Brestovu trebalo investirati barem polovicu ostvarenih sredstava.

- Svi troškovi održavanja komunalnog reda padaju na naš teret, a od toga imamo minimalne koristi. Osiguravamo im uvjete za poslovanje, ali oni ne pokazuju razumijevanje za to pa, primjerice, nisu pripomogli ni kunom kada smo gradili vodovod za Brestovu, veli Runko.

Paliska ce se odazvati na poziv Vijeca, i to, napominje, nece biti prvi put.

- Svaka nova opcinska vlast potencira odavno riješen problem. Mogu im reci samo ono što sam rekao njihovim prethodnicima: u našoj nadležnosti su rampe i plato, a odvoz smeca, cišcenje te peraci prozora koji ljeti stvaraju probleme putnicima dok cekaju na ukrcaj problem su Opcine. Po zakonu, dužni smo 30 posto prihoda investirati na dijelu obale na kojemu je ostvaren i toga se držimo, a u Brestovu vracamo i više do toga, kaže Paliska.

Brestova Luckoj upravi Rabac godišnje donosi 1,2 milijuna kuna, ili dvije trecine njenih prihoda. Iznos je konstantan vec godinama i u njemu se ogledaju smještajni kapaciteti Cresa i Lošinja.

Na prvi pogled, pristanište i opcina Kršan bivaju iskorištavani, ali oni su ipak clanovi šire zajednice. Primjerice, Lucka uprava namjerava izgradnjom pontona poboljšati uvjete na pristaništu Trget. Buduci da ono sada ostvaruju izmedu 30 i 40 tisuca kuna prigoda godišnje, taj bi zahvat iznosio 15-ak njegovih godišnjih prihoda. (Robi SELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter