Kršan: Runko "preživio" u paktu s Babićem i Vidakom

Boris Babić, Zdravko Vidak i Valdi Runko (I. RADIĆ)
Boris Babić, Zdravko Vidak i Valdi Runko (I. RADIĆ)

Općinski vijećnici Kršana usvojili su proračun za 2014. u iznosu od 22,9 milijuna kuna, što je na razini očekivanog izvršenja ovogodišnjeg. Iako predlagatelj, formalno nezavisni načelnik Valdi Runko, sa svojom listom SDP-NNS-HSU, nema većinu u vijeću, budžet je prošao glatko, uz podršku IDS-a i HDZ-a iz, uvjetno rečeno, suprotnog tabora.

Od 14 vijećnika suzdržano je bilo svega njih troje, predstavnici Akcije mladih Sanja Frankola i Eđeo Brenčić te Bošnjak s IDS-ove liste Esad Huskić. Takvo glasanje potvrđuje ono što se dalo naslutiti na posljednjim sjednicama. U novom poglavlju političkih igrica, po kojima je Kršan naširoko poznat, Runko je zakopao ratnu sjekiru s prvacima IDS-a i HDZ-a - Borisom Babićem, odnosno Zdravkom Vidakom. Potonji su, pak, očito okrenuli leđa Akciji mladih, uz čiju su pomoć ljetos iz zadnjeg pokušaja, pod prijetnjom raspisivanja novih izbora, sastavili neformalnu koaliciju za većinu u predstavničkom tijelu. Ni Babić ni Vidak, naime, nisu podržali nijedan od devet, listom odbijenih amandmana Akcije mladih.

Akcija mladih tražila je, između ostalog, sredstva za izgradnju parkirališta u Plominu, cestovnog prilaza u selo Načinovići, rekonstrukciju sustava oborinske odvodnje i izgradnju priveza za čamce u Plomin Luci te obnovu zgrade bivšeg kina u Potpićnu. Posljednji projekt predlagali su servisirati uštedom u rezanju troškova općinske administracije te smanjenje naknade vijećnicima i članovima radnih tijela.

Načelnik Runko odbijenice je uglavnom opravdavao nedostatnim sredstvima u proračunu."Za višemilijunske projekte novac ćemo predvidjeti po potrebi kroz rebalans kada ih budemo spremni kandidirati na EU-fondove", poručio je Runko.

Prošli su, međutim, amandmani IDS-a, kojima je ta stranka tražila sanaciju krova doma kulture u Čepiću (200 tisuća kuna), raspisivanje izbora za mjesne odbore (150 tisuća), izradu dokumentacije za proširenje groblja u Plominu i Kršanu te inicijalna sredstva za dokumentaciju za dom umirovljenika. Potonje je iskao i HDZ kojem je prihvaćen i prijedlog da se za izgradnju boćališta u Potpićnu predvidi 150 tisuća kuna te još toliko u projekciji proračuna za 2015. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter