Kršan: Raskoš mirisa na Festivalu samoniklog bilja

Bruno Fadel
Bruno Fadel

Općina Kršan i njezina Turistička zajednica organizirali su za vikend Festival samoniklog bilja na kojemu je sudjelovalo tridesetak izlagača iz svih krajeva Hrvatske.

Ponuda na štandovima bila je bogata i raznolika: na bazi samoniklog bilja nudili su se kozmetički i ljekoviti pripravci, prehrambeni proizvodi i gastronomske delicije. Neki od primjera bili su ravioli punjeni sirom i medvjeđim lukom u umaku od koromača, zelena maneštra, pita s mladim lukom i šparugama...

Nudili su se i pčelarski proizvodi, sirevi te razni suveniri. Poseban dio priredbe bila su prigodna predavanja i radionice, a moglo se i gađati lukom i strijelom u sklopu škole preživljavanja u prirodi.

Kao i proteklih pet godina, zvijezda festivala bio je Franko Zgrablić, svojevrsni guru istarskog travarstva ili, kako je u popratnom letku nazvan, "šaptač biljkama". Sudionike radionice pokaznog branja bilja podučavao je kako "čitati" livadu, odnosno što se sve na njoj ovih proljetnih dana može pronaći.

- Ove je godine jako dobro rodio zečevac, koji je sličan maslačku. Na livadi se također žute svjetovi žabnjaka ili ljutića, koji je otrovan. Goveda ga ne jedu, ali kada se osuši, više nije opasan pa ga u sijenu konzumiraju. Izaziva osip na koži pa je prije stotinu godina bio popularan među vojnicima koji su htjeli simulirati kožnu bolest i tako izbjeći odlazak na frontu, ispričao nam je.

- Ove je godine sve nekako istovremeno procvjetalo, i bazga i majčina dušica, i bagrem, i glog! Nije bilo zime, ali sada nema ni proljetnih temperatura, pa će biti da je to zbog vlage.

Isto misli i Bruno Fadel, vrstan poznavatelj samoniklog bilja iz Kršana, koji je na svom štandu izložio pedesetak vrsta te pripravke od njih.

- Moj štand je edukativnog karaktera, a budući da je ova godina posvećena zaštićenim biljkama i životinjama, izložio sam i primjere takvog bilja, pa se kod mene možete upoznati s runolistom, encijanom, kranjskim ljiljanom ili  kukurijekom, koji je specifičan po tome što ima zeleni cvijet.

Medvjeđi luk se istaknuo kao sastavni dio brojnih proizvoda. Moglo ga se i kupiti svježe ubranog, vezica je koštala pet kuna. No, poznato je da se ova ljekovita biljka može nehotice zamijeniti sličnim mrazovcem, koji može biti smrtonosan. Zato se Mladen Tatalović, iskusni član Gljivarskog društva Martinčica iz Labina potrudio pronaći ga ne bi li ljude upozorio na opasnost. Pronašao ga je u okolici Sv. Martina u općini Sv. Nedelja. Mrazovac ima duže listove i ne miriše na luk.

Među pčelarskim proizvodima novost u odnosu na ponudu prijašnjih godina bio je tzv. kremasti med s propolisom, a među raznim pripravcima novi, intrigantan okus bio je ocat od smokve. Budući da na mladima svijet ostaje, treba pohvaliti učenike osnovnih škola Ivana Gorana Kovačića iz Vozilića i Vladimira Nazora iz Potpićna, čija ponuda kozmetike, sokova i kolača nije nimalo zaostajala za onom na štandovima odraslih. (Napisao i snimio R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter