Kršan podebljava udjele u tvrtki Žičara Učka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred općinskim vijećnicima Kršana na sjednici koja je zakazana za večeras, između ostalog će se raspravljati i o odluci o stjecanju poslovnih udjela u trgovačkom društvu Žičara Učka d.o.o. Matulji u postupku povećanja temeljnog kapitala tvrtke. Vijećnici će odlučivati o prijedlogu da u Žičaru unesu dodatnih 20 tisuća kuna, odnosno pet tisuća u ovoj i 15 tisuća kuna u slijedećoj godini.

Lokacijska dozvola

Njihova bi odluka trebala biti pojednostavljena i zbog činjenice da je prije tjedan dana u Kršanu održana prezentacija projekta Žičara Učka, koji je zamišljen u svrhu povezivanja dviju županija s obje strane Učke.

Na području Primorsko-goranske županije objedinjeni su zajednički interesi sedam jedinica lokalne samouprave, neke su uz samu Učku, dok su partneri s ove strane Učke Istarska županija i Općina Kršan. Dakako, to nisu svi partneri jer je u čitavu priču uključen i veći broj gospodarskih subjekata i 200-tinjak fizičkih osoba. Vijećnicima je prezentiran film iz kojeg je bilo vidljivo da prva faza razvoja poduzeća završena, te je dobivena pravomoćna lokacijska dozvola. Kao drugi korak slijedi izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole, bez koje se dalje ne može. Također, paralelno se radi na dobivanje sredstava iz Europske unije, a čitava investicija se razvija temeljem suradnje s najvećim proizvođačima žičara na svijetu.

Novi brend

Vjetar u leđa projektu daje i podatak da je taj projekt uvršten u velike projekte, a od nastanka RH nije izgrađena niti jedna žičara. Iz Ministarstva turizma, odnosno Fonda za razvoj bi trebalo dobili dogovorenih 1,5 milijuna kuna, ali za realizaciju posla treba osigurati još toliko, već spomenutom dokapitalizacijom.

Na projektu se radi već osam godina, a za pripremu projekta i izradu studije utjecaja na okoliš bile su potrebne tri godine. Trebalo je zadovoljiti specifične uvijete obzirom da se radi o području Parka prirode Učka, vodozaštitnom području, sa strogo određenim uvjetima za izgradnju takvog objekta. No, kada projekt bude realiziran dobit će se još jedan ulaz u Park prirode Učka. Učka tako dobiva novi brend, a cjelokupni turizam istočne obale Istre dobiva dodatni sadržaj i kvalitetniju turističku ponudu. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter