Kršan odbio plaćati kunu više po kubnom metru vode

Općinsko vijeće Kršan odbilo prijedlog Vodovoda Labin za naplatu dodatne kune po kubnom metru potrošene vode (I. RADIĆ)
Općinsko vijeće Kršan odbilo prijedlog Vodovoda Labin za naplatu dodatne kune po kubnom metru potrošene vode (I. RADIĆ)

Općinsko vijeće je na sjednici u ponedjeljak odbilo prijedlog Vodovoda Labin za naplatu jedne kune po kubnom metru potrošene vode u korist razvoja javne odvodnje u općini. Šest je vijećnika diglo ruku za prijedlog, isto toliko je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan.

Za odluku su glasovali predsjednik Vijeća Zdravko Vidak iz HDZ-a, Silvana Licul iz koalicije SDP- HNS- HSU i IDS-ovci Boris Babić, Ranko Baćac, Valter Fornažar i Aldo Jurasić. Protiv su bili članovi koalicije SDP-HNS- HSU Silvano Uravić, Slavko Rabar i Nensi Runko, zatim Sanja Frankola i Erđeo Brenčić iz Akcije mladih te Darko Androić iz HDZ-a. Od odluke se suzdržao Esad Huskić, Bošnjak na listi IDS-a.

- Ne mogu, ne želim i neću, sažeo je Uravić svoje protivljenje odluci.

Smatra da je novo poskupljenje vode nepotrebno s obzirom da  je Općina u proteklih 15 godina uložila gotovo 50 milijuna kuna u izgradnju vodovodne mreže koju je predala Vodovodu u vlasništvo i s obzirom da se na Labinštini plaća najskuplja voda u Istri premda raspolaže s najviše izvora. K tome se zalaže i za veći udjel Općine u trgovačkom društvu Vododovod  budući da se najkvalitetniji izvori nalaze na njenom području.

Načelnik Valdi Runko (nositelj nezavisne liste) napomenuo je da se projekti ne mogu kandidirati za europske fondove ako lokalna samouprava ne sudjeluje u njima, pa tako i Kršan ima zato predviđena sredstva u proračunu, ali da bi "kuna po kubnom metru" dio njih "oslobodila", odnosno da bi se na taj način dio sredstava mogao preusmjeriti u druge potrebe.

Dino Škopac, direktor Vodovoda, istaknuo je da će svaka općina imati svoj račun za tako prikupljena namjenska sredstava, kojih se u općini Kršan planira 160 tisuća kuna godišnje.

- Vi odlučujete, možete i sami financirati projekt odvodnje, ali ako ga vodi Vodovod ne plaćate PDV, naglasio je.

Rabar je mišljenja da Općina, s obzirom na to koliko je do sada uložila u izgradnju vodovodne mreže, može iznaći i sredstva za financiranje projekta odvodnje, tim više što 10 - 15 kuna na računima za mnoge građane nije sitnica.

Huskić je ogorčen činjenicom što projekt dovršetka pročistača u njegovom Potpićnu neprestano ispada s popisa projekata u čiju se realizaciju ide, pa nije uvjeren da bi ovaj način prikupljanja sredstava značio poboljšanje u tom smislu. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter