Kršan na tjedan dana zaživio filmskim životom

Veljko Bulajić i Borko Perić
Veljko Bulajić i Borko Perić

Kršanski stari grad već tjedan dana živi filmskim životom. Za potrebe snimanja filma "Bijeg do mora" slavnog redatelja Veljka Bulajića, Kršan je dobio ime izmišljenog istarskog sela Bukovica. Zadnjeg dana snimanja radilo se na važnoj masovnoj sceni u kojoj je sudjelovalo više od 150 statista. Selo je okićeno zastavama i cvijećem, s pozornice se kočoperi Churchillov portret (Staljinu začudo ni traga), mještani Bukovice slave kapitulaciju Italije i dolazak partizana. S partizanima u selo dolazi i ranjeni glavni junak filma.

Netaknuti Kršan

"Mnoga smo manja istarska mjesta obišli dok nismo odabrali Kršan za snimanje, i on nas je oduševio jer izgleda netaknuto, kao prije pedeset godina. To je naravno dobro za naš film, iako nije dobro za život u ovome mjestu", priča nam na setu producent filma Tomislav Žaja. Nakon Kršana, snimanje će se nastaviti u okolici Žminja u selu Čikada i na Stanciji Bembo, zatim slijedi snimanje na pulskom aerodromu, a početkom travnja filmska ekipa seli najprije u Gorski kotar, a zatim i u Crnu Goru. "Film bi trebao biti gotov do kraja godine, a premijeru planiramo ili za Božić ili u siječnju, dok bi mu međunarodna premijera trebala biti na Berlinskom festivalu u veljači 2018. godine. Bit će nam posebno zadovoljstvo dogodine doći s ovim filmom u pulsku Arenu, jer ipak je to istarski film", rekao nam je producent Žaja.

Iako se sadržaj filma drži u tajnosti, osnovni siže smo ipak uspjeli saznati. Radnja filma se događa u Istri 1943. godine i 1990. godine, a glavni junak filma je njemački vojnik, prisilno mobiliziran i poslan na front u tadašnju Jugoslaviju koji pokušava preživjeti u ratnim okolnostima. Naslov "Bijeg do mora" zapravo znači junakov put od unutrašnjosti k obali, gdje on očekuje pronaći njemačke trupe od kojih je nakon ranjavanja bio odsječen, ali pronalaze ga partizani i misleći da se radi o njihovom ranjenom suborcu, povedu ga sa sobom. U Bukovici se glavni junak zaljubljuje u mještanku, pa se tako u ovaj ratni film upliće i ljubavna priča.

Poznavajući Bulajićev opus ratnih filmova, zanimalo nas je hoće li se u Istri snimati i ratne scene s pirotehnikom, no rekli su nam da neće. Borbene scene snimat će se u Gorskom kotaru, a i crnogorski krajolici će u filmu glumiti Istru, štoviše, opjevani Lovćen glumit će - Učku. Producent Žaja ističe kako je ekipa jako zadovoljna s domaćim statistima, a neki su od njih toliko profesionalno pristupili svojim ulogama kao da su pravi glumci. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter