Kršan: Marljiva općina spremna za velike EU-projekte

Kršan (arhiva)
Kršan (arhiva)

Svečana sjednica kršanskog vijeća, održana u povodu blagdana Sv. Jakova i Dana općine Kršan, bila je prigoda da općinsko vodstvo, na čelu s načelnikom, Valdijem Runkom, izvijesti vijećnike, goste i uzvanike o aktivnostima u posljednjih godinu dana.

Runko se osvrnuo na najznačajnija ostvarenja; započeo je s uređenjem boćališta Čepić Purgarija u koje je uloženo 313 tisuća kuna, zatim prostora bivšeg samačkog hotela u Potpićnu u koji je uloženo 260 tisuća kuna, sanacije kaštela Kršan s 715 tisuća kuna i zidina crkve sv. Jurja u Plominu s 470 tisuća kuna. Tomu je dodao sufinanciranje odlagališta otpada Cere s 500 tisuća kuna, rekonstrukciju cjevovoda Plomin-Vozilići, u čemu je općina Kršan u suradnji s Vodovodom Labin i Hrvatskim vodama, participirala s 480 tisuća kuna.

U vodovod Načinovići-Jurasi-Plominsko zagorje uloženo je 700 tisuća kuna, u izgradnju vodospreme Plomin II za sada je uloženo 220 tisuća kuna, do konca godine utrošit će se još 500 tisuća kuna, a cijela je investicija vrijedna 2,5 milijuna kuna. U sanaciju škole u Šušnjevci uloženo je 500 tisuća kuna, a u nastavku radova očekuje se pomoć Ministarstva vanjskih poslova Republike Rumunjske i Istarske županije, rekao je Runko.

Trenutno se dosta vremena i novca posvećuje prostornoplanskoj dokumentaciji, u postupku donošenja je 10 planova, a među njima je i posebno važan plan Radne zone Kršan istok. Runko je zahvalio Općinskom sudu i katastru u Labinu, ali i ostalim sudionicima u programu IPARD-ove Mjere 301, koji su reagirali profesionalno i promtno i pomogli Općini Kršan da novcem EU-a ostvari projekte ukupne vrijednosti 1,8 milijuna kuna. To je, kaže, primjer kako treba djelovati u postupku za bespovratnim sredstvima EU-a.

Zamjenica župana Viviana Benussi osvrnula se na bogatu kulturnu baštinu i etničku raznolikost općine i dodala kako je ovo marljiva općina koja se priprema za velike projekte fondova EU-a. Takvu politiku treba podržavati, rekla je, jer ona pruža mogućnosti za rješavanje problema i daje prigodu mladima za samozapošljavanje. Županija cijeni napore Općine Kršan i zato će njene projekte poduprijeti u kandidaturi za sredstva iz EU-fondova, poručila je Benussi. (M. RIMANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter