Kršan: Lokalni poštanski ured skratio radno vrijeme

Ilustracija (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ilustracija (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Mještani Kršana pušu na hladno nakon što je Hrvatska pošta početkom siječnja skratila radno vrijeme njenog tamošnjeg ureda s tri na dva sata (od 8 do 10). I općinski vijećnici na posljednjoj su sjednici izrazili bojazan da će takav potez umanjiti promet ispostave, što bi u konačnici moglo kumovati njenom zatvaranju.

Hrvatska pošta lani je već zatvorila urede u nekoliko manjih istarskih naselja, obrazlažući to njihovim višegodišnjim gubicima, odnosno politikom restrukturiranja tvrtke.

- Ranije, dok je pošta u Kršanu radila od sedam sati, moglo se ondje nešto obaviti prije odlaska na posao. Bilo je primjetno više korisnika. Ukoliko ostane takvo radno vrijeme, uredu prijeti gašenje, upozorila je vijećnica Suzana Licul.

Općinski načelnik Valdi Runko ocijenio je da HP, kojeg zanima samo ekonomska isplativost, na ovaj način "samome sebi zatvara vrata".

Općina je, podsjeća, državnom poduzeću osigurala i prostor na SRC-u Pristav - inače namijenjen sportskim udrugama - nakon što je ured morao iseliti iz starog sjedišta; štoviše, dala mu ga je na korištenje bez naknade.

"Ako im ni to nije dovoljno, ne znam kako ih možemo zadržati", poručio je Runko i najavio da će odgovorne iz HP-a uskoro pozvati na sastanak.

- Općina na odluke gospode iz HP-a može minorno ili nikako utjecati. Znamo kamo sve ovo vodi, a to je žalosno, jer pošta je u Kršanu više od stotinu godina, rekao je vijećnik Silvano Uravić.

Građani su još prije četiri godine, kada je mjesnoj poštanskoj ispostavi drastično srezano radno vrijeme, potpisivali peticiju za vraćanje sedmosatnog uredovanja. Prikupljeno je 1.500 potpisa, isticalo se da uredu gravitira više od tisuću mještana starijih od 60 godina, koji se teško snalaze u informatiziranom dobu te i dalje funkcioniraju preko papira, no nije pomoglo. (I. RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter