Kršan: 20. obljetnica Općine prošla bez - vijeća

Valdi Runko i Patricia Zanketić (I. RADIĆ)
Valdi Runko i Patricia Zanketić (I. RADIĆ)

"Kroz brojne programe, projekte i urbanističke planove pokušavamo, bogati prirodnim resursima, osigurati dugoročni razvoj, no sputani smo u spletu birokratskih zavrzlama", požalio se načelnik Kršana Valdi Runko na proslavi 20. godišnjice osnutka Općine. Skup nije održan kao tradicionalno svečano zasjedanje Općinskog vijeća s obzirom da ono, zbog nemogućnosti izbora predsjednika, još nije konstituirano.

- Za kapitalne poslove, od ideje do realizacije, treba nam deset godina. Toliko je, doduše, trebalo i Amerikancima da ostvare let na Mjesec, nadahnuto je primijetio lokalni prvak. Samo otvaranje prostora kapitalu te pokretanje investicija može, istaknuo je, osigurati otvaranje radnih mjesta. "To je naš prioritet jer je na birou rada evidentirano gotovo 200 žitelja naše općine, a brojka svakodnevno raste", priznao je Runko.

Podcrtao je problem s, kako reče, već desetak godina zakočenom gradnjom u zaštićenom obalnom pojasu (ZOP) u Plominskom zagorju, gdje je neophodna izrada brojnih urbanističkih planova.

- Nikako se ne možemo maknuti od jedan posto izgrađenosti u tom pojasu površine 1.000 hektara, premda ulažemo maksimalne napore. Malo nas se previše štiti. Ipak, vjerujem da ćemo u najviše godinu dana s još osam, devet planova pokrenuti željeni turistički razvoj na našoj obali, rekao je načelnik.

Kao svijetao primjer Runko je označio poljoprivredu: gotovo 90 posto državnog zemljišta, naglasio je, dano je u dugogodišnji zakup, a farme u Čepićkom polju daju 60 posto proizvodnje mlijeka u Istri.

Sjednicom u povodu Dana općine obilježena je i deseta godišnjica njene Turističke zajednice.

- Kapaciteti u našoj općini, svrstanoj u D turistički razred, svode se na privatni smještaj - 90 iznajmljivača ima ukupno 616 kreveta te jedan hotel. Gotovo smo zanemarivi u turističkom prometu Istre, no itekako smo prepoznatljivi u smislu doživljaja, pogotovo po Krafifestu i Festivalu samoniklog bilja. Ustrajemo u tome da općinu pretvorimo u nešto više od spavaonice, kazala je direktorica TZ-a Patricia Zanketić.

Budućnost je, veli, u izgradnji difuznih i malih obiteljskih hotela, kampova i kamp-odmorišta te apartmana. "Velik potencijal leži i u tzv. industrijskom turizmu, pri čemu očekujemo suradnju Termoelektrane Plomin", zaključila je Zanketić. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter