Krš, lom i neugodni mirisi svakodnevica u centru Pule

Stakla na bivšim izlozima Mehanike su polupana i svaki bi se tren mogla srušiti (M. ANGELINI)
Stakla na bivšim izlozima Mehanike su polupana i svaki bi se tren mogla srušiti (M. ANGELINI)

Gotovo u samom centru, uz jednu od najprometnijih prometnica u gradu, bivša zgrada tvrtke Mehanika posljednjih je godina prepuštena na milost i nemilost zubu vremena. Otkako je zgrada napuštena, a planirana gradnja u njezinoj blizini stala, prostor su kao što to obično biva, počeli koristiti i devastirati huligani, beskućnici, ovisnici te je vrlo brzo postao izrazito ruglo u centru grada prepuno smeća, odbačenih narkomanskih šprica, boca, prljavog starog namještaja iz kojeg se žiri opor i neugodan smrad po urinu.

Također, stakla nekadašnjih izloga koji gledaju na Marulićevu ulicu, nasuprot Patinaggija u koji svakodnevno dolaze desetci djece, razbijena su, a vršci stakala jedva se drže za okvir i pitanje je dana kada će se potpuno srušiti. Na taj problem upozorila je i jedna naša čitateljica (podaci poznati redakciji) koja živi u blizini, kazavši nam da je prostor, osim što smrdljiv i prepun smeća, opasan po život. Veli da se unutar zgrade vrši nužda, spava, drogira... Kaže da pored te zgrade dnevno prođe stotine ljudi koji se zgrožavaju.

S druge strane pak, u Patinaggiju se održavaju sportska natjecanja i treninzi i nužno je proći pored razbijenih stakala, smrdljivog i devastiranog prostora te je apelirala da, bez obzira čije je vlasništvo, Grad Pula pokrene nekakvu inicijativu i pobrine se za zaštitu i čišćenje tog prostora radi sigurnosti svojih građana, zaštite od fizičkog ozljeđivanja i od zaraze. A kako doznajemo od nadležnih u Gradu Puli, inicijativa je već pokrenuta i prostor će se uskoro zaštititi, očistiti i zatvoriti radi sprječavanja daljnjeg devastiranja, a dugoročno bi brigu o prostoru trebao preuzeti vlasnik, odnosno Republika Hrvatska koja je to postala u rujnu prošle godine.

- S obzirom da se radi o državnom vlasništvu, Grad Pula nije u mogućnosti poduzimati bilo kakve intervencije, no poduzet ćemo neke mjere radi zaštite građana. Također, državnoj agenciji za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) uputili smo dopis radi što skorijeg rješavanja tog problema, rekao nam je pročelnik gradskog odjela Damir Prhat. Dodao je da čine sve što mogu te da vlasnik bilo kojeg prostora, pa tako i ovog, mora biti svjestan činjenice da vlasništvo donosi određena prava, ali isto tako ima i obveze koje se moraju poštivati. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter