Krpelja izvlaciti pincetom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dolaskom toplijih dana odlazak u prirodu omiljena je relaksacija mnogih. Ponovno se izvlace bicikle, reketi za badminton, lopte i "natjeravaju" kucni ljubimci da vam se pridruže u uživanciji. Odmor se, nakon šetnje, cesto traži na zelenoj livadi, ali ne smijemo zaboraviti na male, neugodne opasnosti kao što je krpelj. Ako se možda i ne uhvati za vas, sigurno ce se priljubiti uz vašeg psa.

Važno je kucnog ljubimca nakon svake šetnje dobro pregledati. Dakako, prethodno je nužno psa i zaštititi nekim od preparata koji ce sprijeciti da se vaš ljubimac ne pretvori u vrecu buha ili odmorište krpelja. No, ako i "uleti" koji, najvažnije je brzo reagirati, baš onako kako bi ucinili da se mala krvopija pronade i na vašem tijelu.



Veterinari i lijecnici savjetuju da krpelje nikako ne pokušavamo, kao što je to ranije cinilo, gušiti uljem, alkoholom ili petrolejom, vec specijalnim kliještima, odnosno pincetom. Rijec je o pinceti u obliku kemijske olovke ciji je vrh svinut na nacin da zaobide tijelo krpelja i odmah se usredotoci na glavu. Laganim uvrtanjem dovest ce se do opuštanja životinjice, nakon cega ce se lako povuci van. U slucaju da glava krpelja ipak ostane zabodena u tijelo potrebno ju je izvaditi sterilnom iglom.


Podijeli: Facebook Twiter