Krpanje proračuna: Rastu trošarine na gorivo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Problemi s punjenjem proračuna već će se od sljedećeg utorka osjetiti na kućnim budžetima građana, jer će Vlada kako bi namakla dodatna sredstva u državnu blagajnu, danas podići trošarine na gorivo od 10,9 do 20,9 lipu po litri. Proračunski manjak, koji je već na

polovici godine značajno premašio planirane 10,2 milijarde za cijelu godinu i bit će ga do kraja godine teško vratiti u zacrtane okvire, natjerao je Ministarstvo financija da na taj način pokuša u predstojećih nešto više od pet mjeseci namaknuti dodatnih sto milijuna kuna.

Uz to na određivanju cijena u sljedeći utorak na nove, više trošarine obračunat će se i PDV pa će država od svake litre prodanog goriva dobiti od 13 do 25 lipa više nego dosad. Trošarina najviše, za 21 lipu, raste na bezolovni motorni benzin, dok je na dizel povećanje nešto niže od 11 lipa. Na godišnjoj razini država bi dobila zbog ovog povećanja trošarina oko 300 milijuna kuna.

No, nisu to jedine odluke koje bi Vlada trebala danas donijeti s ciljem da prikupi novac u državni proračun. Na dnevnom su redu i dvije odluke koje se tiču privatizacije, odnosno prodaje Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. Vlada će, kad je u pitanju Croatia osiguranje, danas po svemu sudeći potvrditi model po kojem država zadržava najmanje 25 posto, a najviše 30 posto dionica te tvrtke.

Interes za kupnju Croatia osiguranja dosad je najjače iskazao poljski osiguravatelj PZU, a kao ozbiljan kandidat spominje se i Adris.

Što se tiče Hrvatske poštanske banke, namjera Vlade je prodaja 99,13 posto dionica te banke koje u svome vlasništvu osim države imaju Hrvatska pošta i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Na taj način, prikupljanjem javnih ponuda, vjeruju u Vladi, država bi postigla najveću cijenu. Inače, nominalna vrijednost ukupnog udjela koji će se prodati je 966 milijuna kuna. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter