Kroz usku Ulicu Tromba kamioni jure k'o rakete

Nakon pola godine iz uskih ulica uklonjeni "ležeći policajci" (N. LAZAREVIĆ)
Nakon pola godine iz uskih ulica uklonjeni "ležeći policajci" (N. LAZAREVIĆ)

Nakon što su u svibnju postavljeni ležeći policajci u Šišanu, prošlog su tjedna i skinuti. Unutar tih pola godine bilo je jako puno primjedbi na prometnu regulaciju u mjestu, kojom je i usporen promet, ali u naselju stvorene pješačke zone i formiran jednosmjerni promet. Unatoč kritikama, javna rasprava koju je u rujnu organizirala Općina Ližnjan pokazala je da i nisu svi mještani ogorčeni previsokim ležećim policajcima, jer tvrdnje da visoke prepreke uništavaju traktore i automobile slab argument naspram straha za pješake, posebno djecu.

Sramotna odluka

- Sramota je da su "policajce" sada skinuli. Tu prolaze ogromni šleperi kao rakete. Ma kako će se oni fermat ako na cestu da istrče dica. A nije ništa bolje ni s automobilima. Sramota za onoga tko je tako odlučio. Dvadeset minuta nakon što su ih uklonili imali smo incidente u ovoj ulici i dolje prema Valturi, kaže Marino Tromba iz ulice G. Tromba. Dio svoga razočarenja imat će priliku iskazati i na ponovljenoj javnoj raspravi o prometnoj regulaciji što ju je za jučer opet zakazala Općina. No mišljenje će, upozorio nas je donačelnik Ližnjana Paolo Demarin, mještani iznijeti anonimno, preko anketnog listića. Demarin nam je jučer i demantirao glasine da su ležeći policajci uklonjeni zbog naloga nadležne inspekcije.

- Uklonili smo ih na tragu javne rasprave u rujnu kada smo i rekli da ćemo još razmotriti konačno rješenje. Kako još nismo dobili suglasnost Ministarstva prometa, odlučili smo vratiti sve u prvobitno stanje i opet prijedlog uputiti na Županijsku upravu za ceste. To se ne odnosi na regulaciju na ulicama u samom naselju, to ostaje kako je. Bolje te izmjene sada učiniti dok još čekamo rješenje, nego kada rješenje bude pravomoćno pa opet donositi izmjene i dopune. Što se tiče inspekcije, oni su u kolovozu ustanovili samo to da je jedan znak bio krivo postavljen, rekao je Demarin. I on nam je potvrdio da su već po skidanju uspornika zabilježeno izlijetanje u Šišanu zbog prebrze vožnje, ali i naveo da se neki neoprezan vozač u Valturi, nakon što su i tamo maknuti "ležeći policajci", automobilom zabio u autobusnu čekaonicu. Na pitanje koliko će ovi prometni "eksperimenti" koštati Općinu, rekao je da je ukupni trošak micanja ležećih policajaca 8.000 kuna.

Strah me za dicu!

- Ali i to je ništa prema silnim kaznama koje je Općina plaćala zbog sudara s obzirom da nismo imali prometnu regulaciju. Kada nas vijećnici prozivaju za prometna rješenja trebaju i znati da je 2011. Općina dobila nalog od prometne policije da izradi prometnu regulaciju, ali toga se nitko nije uhvatio do sada, rekao je Demarin.

Dok smo pak s Marinom Trombom razgovarali u njegovom dvorištu, svjedočili smo prolasku kamiona, ali i jednog bijelog Mercedesa izuzetno velikom brzinom kroz usku Ulicu Tromba. Sada ih osim njihove savjesti nema što usporiti.

- Možda nije trebalo staviti "policajce" na tako gusto, možda ne njih šest, kako ih je bilo na početku, ali su dva trebali biti i tu pred mojom kućom. Strah me za dicu! A treba ih staviti i dalje prema Svetici, jer jure 'ko ludi. Nisu samo vozači kamiona krivi. Mladi vozači s velikim autima, nakon što pređu ležeće policajce, frustrirani su pa divljaju ostatkom ulice. Ovi što su protiv "policajaca" ne žive tu, oni tuda samo prolaze, kaže Tromba.

Slučajno ili ne, s onima kojima smo razgovarali, a protiv su "ležećih policajaca", nisu se željeli predstaviti, a kamoli fotografirati za novine. Njihovi su argumenti da uspornici oštećuju vozila, da su previsoki, odnosno preoštri. Neki od njih tvrde da bi lakše podnijeli da su blaži. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter