Kroz umjetnost se borim za bolji svijet

Bojan Krivokapić i Neven Ušumović na književnoj večeri u Kući za pisce (D. ŠIŠOVIĆ)
Bojan Krivokapić i Neven Ušumović na književnoj večeri u Kući za pisce (D. ŠIŠOVIĆ)

Kao veseo, vrckav i domišljat govornik predstavio se pazinskoj publici svibanjski gost Kuće za pisce, novosadski pisac Bojan Krivokapić, u razgovoru s moderatorom Nevenom Ušumovićem pred publikom među kojom je bio i jedan razred srednjoškolaca. Ušumović je gosta kratko predstavio kao pisca koji referira na aktualnu književnu produkciju i post-jugoslavensku književnost, koji je sklon tamnim temama i stilu dnevničkog pisanja kojim otvara neobične perspektive svakodnevice. Krivokapić je i dobitnik istarske književne nagrade "Edo Budiša" za zbirku "Trči Lilit, zapinju demoni", koja mu je u izdanju pazinske Gradske knjižnice objavljena u dvojezičnom izdanju, odnosno uz izvorni tekst u knjizi je i talijanski prijevod Vanese Begić.

Istra vezana uz prvi književni uspjeh

Na pitanje kako mu se sviđa u Kući za pisce Krivokapić odgovara da mu je Istra oduvijek draga i bitna, i da je vezana za prvi njegov književni uspjeh, ulazak u finale na umaškom književnom natječaju Lapis Histriae 2010. godine. To mu je bio poticaj da nastavi pisati, pa je ubrzo sa svojom zbirkom pobijedio i na književnom natječaju u Kikindi, a za istu zbirku dobio je i nagradu "Edo Budiša" uz koju ide i boravak u Kući za pisce. Naslov zbirke potekao je iz stiha nastalog u jednoj kreativnoj igri, pojasnio je Krivokapić, a zatim s Ušumovićem razvezao o svom književnom i umjetničkom stasanju, budući da se bavio i kazalištem i performansima i kulturnim aktivizmom, iz Novog Sada prešao studirati u Sarajevo vođen željom da promijeni perspektivu, ali je tamo brzo shvatio da Sarajevo kakvo je zamišljao ne postoji jer ratne traume još uvijek prevladavaju. Zato je u Sarajevu imao mnogo vremena za pisanje, pa je napisao i zbirku poezije "Žoharov let" za koju je dobio bosanskohercegovačku književnu nagradu Mak Dizdar, iako ga, kako je rekao, poezija previše ne zanima. Doduše, ipak mu se "skuplja neka nova poezija, ovaj put mnogo više o ljubavi nego o smrti", rekao je Krivokapić.

Vuče ga pisati na hrvatskom jeziku

Finale književne večeri dotaklo je i malo dublje porive književnog stvaranja. "Želim se kroz kulturu i umjetnost boriti za bolji svijet", poručio je gost Kuće za pisce, te rekao kako ga sve više vuče pisati na hrvatskom jeziku, da štoviše više ne može zamisliti da piše samo na jednom jeziku, a i polaznicima svojih radionica kreativnog pisanja u Novom Sadu savjetuje da "prljaju standardni književni jezik".

Naposljetku, Krivokapić je publici pročitao ulomak jedne priče iz svoje nagrađene zbirke, prilično crnohumornu crticu o doživljajima i razmišljanjima djeteta na - kemoterapiji. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter